![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
potrzebuje jakiegos pomyslu jak wykonac cos takiego ze wpisuje sobie w pole miejscowosc, np Warszawa i mi pokazuje np firmy z warszawy a obok w tabeli pokazuje liste miast blisko warszawy i mniej wiecej odleglosc (ale miasta tylko do ktorych sa dopisane firmy w bazie) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 702 Pomógł: 65 Dołączył: 16.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
np. po współrzędnych geograficznych miast ,możesz wtedy określić promień w kilometrach dla miast w pobliżu
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy to dobre rozwiązanie, czy są lepsze, ale wydaje mi się że przypisanie jakichś koordynatów dla każdego miasta jakie umieścisz w bazie. W ten sposób, mógłbyś wyszukiwać miasta, które leżą względnie najbliżej, lub najdalej. W tym temacie: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=192677 w którym i ty powinieneś zapytać, zamiast zakładać tego, kolega sugeruje aby zrobić to za pomocą kodów pocztowych. Też jakaś myśl
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 35 Dołączył: 21.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podstawy geografii się kłaniają
![]() Masz punkt o współrzędnych 15/56, jeśli chcesz odszukać te które są w pobliżu wywołujesz do bazy zapytanie: Kod SELECT * FROM `punkty` WHERE `x` BETWEEN 13 AND 17 AND `y` BETWEEN 54 AND 58 Oczywiście współrzędne geograficzne (które też są siatką) będą trochę dokładniejsze (tj z minutami i sekundami - możesz w sumie też zapisać jako INT bez kropek). -------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:32 |