Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Closed TopicStart new topic
> Jakie inne IDE?, byle nie na javie
MatKus
post 21.02.2012, 09:12:14
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.
Wiem, że temat był już wałkowany 1001 razy, ale zamiast ogólnych dyskusji może jak zadam bardziej konkretne pytanie, to ktoś konkretniej doradzi.

Do tej pory używałem notepada ++ i do większości prostych projektów wystarczył w zupłności. Teraz jednak robię coraz większe projekty i zaczyna mi to być mało. Konkretnie w notepadzie brakuje mi wsparcia dla documentera i automatycznych podpowiedzi z tego wziętych.

Sprawdzałem netbeans i eclipse, jednak oba te systemy strasznie zamulają, a komputer nie jest już najnowszy i gdy w netbeansie mam czekać na jego reakcję po kilka sekund nie wiedząc, czy nie ma, czy po prostu myśli, to mnie nerwy biorą wink.gif

Na razie po 2 dniach testów 2 edytory mi się spodobały - jeden to radphp (dawniej delphi for php), drugi to phpdesigner. Z tym pierwszym jest ten problem, że jest bardzo drogi przez milion funkcji, z których korzystał nie będę (całe tytułowe RAD). PHP Designer wstępnie by mi odpowiadał, ale może ktoś mi doradzi coś podobnego, może nawet darmowego? Funkcje, które muszę mieć, to:

• Oczywiście kolorowanie składni
  • Podpowiedzi nazw i parametrów funkcji
  • wsparcie dla documentera lub czegoś podobnego
  • mile widziana obsługa FTP, ale bez niej jakoś przeżyję
  • mile widziany jakiś plugin czy funkcja do układania kodu (głównie o wcięcia chodzi)
  • mile widziana niska cena lub nawet darmowy program

Go to the top of the page
+Quote Post
vokiel
post 21.02.2012, 09:34:59
Post #2

-----

Ostatnio popularny robi się PHPStorm

--------------------
+Quote Post
rocktech.pl
post 21.02.2012, 09:42:09
Post #3

-----

Witam.

Szukasz alternatywy to może Sublime Text 2 ?

Zainstalowałem go ostatnio z ciekawości, nie używam bo przywykłem do Netbeansa smile.gif Tu artykuł.

--------------------
Despite the tons of examples and docs, mod_rewrite is voodoo. Damned cool voodoo, but still voodoo. --Brian Moore

I never go looking for a sucker. I look for a Champion and make a sucker of of him. --Amarillo Slim

Home-made : js-gui-classes | Accordion | Tabs | Carousel / php-sms-classes | Obsługa bramki SMS MultiInfo | Obsługa bramki SMS Mobiltek
+Quote Post
by_ikar
post 21.02.2012, 10:02:25
Post #4

-----

Sublime text 2 idealnie nadaje się do małych i średnich rzeczy. Korzystam od dość długiego czasu z phpdesignera i o ile chcesz już coś na prawdę konkretnego, to nie polecam ci w ogóle się za niego brać wink.gif sam przymierzam się do zmiany IDE, wcześniej próbowałem eclipse, czy netbeans, no ale mi nie odpowiadały. Spróbuje w niedługim czasie z phpstorm, nawet jeżeli będzie mnie to kosztować kilka wyrzeczeń, głównie dlatego że z tego co czytałem o tym IDE, podpowiada nawet zawartość zdefiniowanej tablicy. Co jest IMO bardzo dobrą rzeczą, której mi bardzo brakuje, w wielu edytorach jakie używałem..
+Quote Post
batman
post 21.02.2012, 10:02:34
Post #5

Grupa: Moderatorzy

Cytat(MatKus @ 21.02.2012, 09:12:14 ) *
Wiem, że temat był już wałkowany 1001 razy

I z tego właśnie powodu go zamykam.

--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
+Quote Post

Closed TopicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 1.06.2025 - 09:32