![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 242 Pomógł: 0 Dołączył: 7.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej wszystkim.
Mam skrypt, w którym za pomocą zaznaczenia opcji 'checkbox' chcę wykonywać parę działań. Ale coś mi to wszystko nie chce działać. Oto skrypt 'index.php':
a to skrypt, gdzie przesyłane są dane:
Taki mam problem. Chcę aktualizować status użytkownika i choć instrukcja if - else działa [tzn. pokazuje info, że udało się], to w bazie nie zmieniło się nic, czyli polecenie UPDATE nie zadziałało. Chodzi mi też o wysyłanie listu, gdy klikam na wybrane osoby [dla przykładu mam dwie osoby], to chyba funkcja explode() działa tak, że powinna rozpisać te stringi przesyłane przez formularz, np. jasio@o2.pl, malgosia@o2.pl. A mi to nie działa, gdzie tu popełniłem błąd? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej wyświetl sobie to zapytanie (sprintuj je) a potem wklej do konsoli mysql i zobacz jakie masz błędy.
Jak używasz mysql_real_escape_string to już nie potrzebujesz htmlspecialchars. No i ostatnie, mówisz coś o funkcji explode(), ale nigdzie jej nie widzę w kodzie : > |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 242 Pomógł: 0 Dołączył: 7.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do updatu to mam tak:
Status - zrobiłem jak radziłeś i kod działa tylko nic nie wykazuje...
ale w pliku action.php dałem $stat = 1; co też nie wiele zmienia, bo zawsze jak zmieniam, to i tak zmienia się na wartość 1 [i to jest zrozumiałe], ew. można to zrobić za pomocą if -else, ale czy nie da się tak to napisać, aby automatycznie kod zmieniał na wartość odwrotną, np. gdy ma wartość 0 to zmienia na 1 i odwrotnie? Co do adresów to zmieniłem trochę kod na:
co nie wiele zmienia, bo wyświetla się jedynie wiadomość, że jest to tablica. Proszę, pomóżcie Ten post edytował andrzejlechniak 20.02.2012, 20:36:12 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nic dziwnego, bo w kodzie który podałeś, nie ma nigdzie zdefiniowanej zmiennej stat, a chyba nie korzystasz z register globals. Oprócz tego, pole checkbox o nazwie stat nie ma żadnej wartości (value=) Poczytaj trochę o debugowaniu kodu, zaczynając od vardumpów co linijka (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) przechwytywanie błędów, po różnego rodzaju firephp itp. Bez tego będziesz wiecznie błądził w kodzie i tracił czas na szukanie błędów Ten post edytował Daimos 20.02.2012, 20:55:15 |
|
|
![]()
|
|
Poczytam, poczytam. Zainstalowanie też jest pomysłem niezłym [już to zrobiłem]. Ale wracając do mojego problemu, cały czas kombinuję. Rozumiem, że każdy checkbox powinien przyjmować wartość, a więc zmieniłem checkboxa na:
Podobnie sprawa ma się jeśli chodzi o adresy e-mail:
Tylko czy też ten checkbox ma przyjmować wartość, chyba tak? --- Może też chodzi o to, aby jeżeli wiele jest elementów takich samych, to w tablicy można je wyświetlać jako wartość przyjmując 'id' osoby, tylko teraz wyświetlić te elementy za pomocą explode(), bo to co napisałem wcześniej;
to chyba nie do końca jest dobre i w ogóle nie działa. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[] w nazwie, oznacza tablicę. Skoro wysyłasz tablicę, to po co dajesz później explode? Explode się robi na stringu Druga sprawa, że explode zwraca tablicę, a Ty próbujesz to później wyświetlić w tekście Więc lekcja debugowania nr. 1 - podstawy podstaw (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Ten post edytował Daimos 20.02.2012, 21:17:33 |
|
|
![]()
|
|
Dobra, dzięki za cenną lekcję. Dodałem wartość:
Zmieniłem znów:
i... wyświetla mi się info, że jest to tablica - po prostu Array, a nie wyciąga adresów, a o to mi chodziło. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem jak poradziłeś, ale efekt jest taki sam, a właściwie nie widzę zmian.
Już sobie poradziłem, ale dzięki wszystkim za dobre chęci. Pozdrawiam (IMG:style_emoticons/default/snitch.gif) Ten post edytował andrzejlechniak 22.02.2012, 13:42:02 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 15:59 |