![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 0 Dołączył: 17.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób używając propela mogę sobie pobrać z bazy dowolne pojedyncze pole? Przykład Mam tabelę user i chciałbym z niej wyciągnąć wszystkie nazwiska uzytkowników bez powtórzeń czyli proste zapytanie mysql:
Oczywiście wiem że mogę sobie pobrać wszystkich użytkowników (całe obiekty) i później w pętli przetworzyć ich nazwiska ale nie o to mi chodzi, po co pobierać wszystko i jeszcze przetważać pobrane dane pętlą skoro bazy danych załatwiają takie żeczy od ręki. W dokumentacji propela znalazłem bardzo prosty sposób na zrobienie czegoś podobnego w taki sposób:
Tylko że gdy próbuję zrobić analogicznie w symfony wywala mi błąd że nie ma klasy UserQuery OK udało mi się zrobić to w taki sposób:
Mimo wszystko chciałbym poznać inne sposoby radzenia sobie z takimi problemami, także jeśli znacie inną metodę to piszcie. Ten post edytował harvesterix 20.02.2012, 15:23:01 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 13 Dołączył: 20.03.2007 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Propel, Doctrine - OK, ale kiedy trzeba użyć użyć klasycznego zapytania to nie ma co kombinować.
http://www.symfony-project.org/gentle-intr...raw_sql_queries |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 22:22 |