![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
w wielkich bólach zmodyfikowałem pod swoje potrzeby jakiś open sourcowy skrypt do uploadu/skalowania i zapisywania jpegów. Chciałbym dodać jeszcze jedną rzecz, i nie wiem jak się do tego zabrać, prosiłbym o podpowiedź. Chcę zrobić miniaturki zawsze kwadratowe, ale nie przez rozciąganie, lub ucinanie części obrazka, tylko przez dołożenie białego tła. Czyli np jpeg jest 500x1000, skaluję go do 50x100, i chciałbym dodać z lewej i prawej po 25 pixeli białego tła. Jak to zrobić? Część skalowania już mam. Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi. -------------------- Death and Decay >.<
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 4 Dołączył: 13.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja osobiście zrobił bym to tak :
Skalowanie zdjęcia // to już masz Utworzenie nowego obrazka o 50px szerszego // biblioteka GD Dodanie zdjęcia na środek nowo utworzonebo obrazka. tutaj masz tak na szybko post o nakładaniu 2 obrazków : http://forum.php.pl/index.php?showtopic=193144 Ten post edytował Micchaleq 20.02.2012, 15:15:04 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 18 Dołączył: 17.04.2006 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie. Najpierw tworzysz obrazek z białym tłem, następnie nakładasz na niego swój. Kwestia zwrócenia uwagi na przeźroczystość w przypadku gdy nakładany obrazek ją posiada.
-------------------- www.fachoweuslugi.pl | www.zlec-usluge.pl | www.pokazsie.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 2 Dołączył: 16.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pamiętaj o przezroczystości a osiągniesz efekt w taki sposób, jak napisali koledzy powyżej.
-------------------- Pisanie prac,Prace magisterskie oraz Korepetycje
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Panowie, dzięki za odpowiedzi.
Powiem Wam, że poszedłem po rozum do głowy, i zamiast robić w jpgach białe tło, załatwiłem to w CSS. Same korzyści, obrazki mniej zajmują, server się mniej męczy (nie musi wykonywać operacji na obrazkach), no i ja nie muszę się męczyć z pisaniem dodatkowych linijek php ![]() W css wystarczyło ostylowanie miniaturek ![]() Piszę tak na wszelki wypadek, gdyby ktoś miał w przyszłości podobny problem ![]() Pozdrawiam -------------------- Death and Decay >.<
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 01:42 |