![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 16.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Mam taki oto problem. Posiadam dwie tabele:
W pierwszej z nich: druzyny posiadam następujące pola: Pierwsza z nich druzyny, która posiada następujące pola: id, nazwa, mail Druga to tabela zawodnicy, która posiada następujące pola: id, imie, nazwisko, plec, dzien, miesiac, rok, druzyna, miasto, ulica, telefon, mail, tekst, zawod. W tabeli zawodnicy, przypisuję do pola druzyna, id z tabeli druzyny. (trochę to zawiłe zdanie) Przykładowo: Tabela drużyny wyglada tak: 1,Mistrzowie, e-mail_kapitana1@php.pl 2,Wygrani, e-mail_kapitana2@php.pl Tabela zawodnicy wygląda tak: 1,Adam, Adamowy, M, 2,3,1976,2,Łódź,Zamkowa 12,500501502,e_mail_zawodnika1@php.pl, dowolny tekst na koszulce, tokarz 2,Piotr, Piotrowy, M, 1,2,1996,1,Łódź,Zamkowa 14,510501502,e_mail_zawodnika2@php.pl, dowolny tekst na koszulce, rolnik itd... Pogrubiłem istotne pole gdzie w tabeli zawodnicy przechowuję ID drużyny tabeli drużyny. Podczas wyświetlania listy zawodników chciałbym aby zamiast wartości 1, 2, itd. wyświetlana została nazwa tej drużyny. Dokładnie tak: 1,Adam, Adamowy, M, 2,3,1976,Wygrani,Łódź,Zamkowa 12,500501502,e_mail_zawodnika1@php.pl, dowolny tekst na koszulce, tokarz Do tej pory, próbowałem użyć kodu:
Co ciekawe: echo $zawodnicy - zwraca 4, echo mysql_num_rows($zawodnicy); zwraca 0, echo mysql_fetch_assoc($zawodnicy); nic nie zwraca. Przyznam szczerze że próbowałem już na 100 tyś sposobów więc w kodzie mogą pojawić się błędy od if-a, tak wiec proszę się nie denerwować od samego początku. Z góry dziękuję za podpowiedź, zapytanie wydaje się być generowane prawidłowo, jednak nie chce wejść do if-a. Jeżeli mógłbym prosić o podanie przykładu jak wyświetlić te dane będę bardo wdzięczny! Pozdrawiam Jasiek (pol1techn1k) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 376 Pomógł: 47 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
EDIT: dzien, miesiac, rok możesz spokojnie zamienić na pole data_urodzenia (typ INT) i wrzucać format unixowy. Odsyłam do tematu http://forum.php.pl/index.php?showtopic=188450&hl=date i mojego posta Ten post edytował Kostek.88 18.02.2012, 23:22:29 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o JOIN.
-------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 16.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc! Wszystko ruszyło jak trzeba! Temat można zamknąć
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 16:08 |