![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 26.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z wyświetlaniem polskich znaków z bazy danych.
Jeśli dane wprowadzam na poziomie php to do bazy lądują z krzakami ale w przeglądarce wyświetlają się dobrze czyli jest ok. Gorzej jeśli jakieś dane wprowadzam z poziomu PMA, wtedy przeglądarka wyświetla krzaki. Próbowałem tego: ALTER DATABASE `nazwa_bazy` DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci; ALTER TABLE `nazwa_tabeli` CONVERT TO CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci; ALTER TABLE `nazwa_tabeli` DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci; ale te komendy wywołują błąd mysql. Wpisywałem je zarówno z linii komend jak i w panelu PMA. Macie jakieś pomysły? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Zatrudnij wróżkę.
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Złe kodowanie po stronie PHP. http://tworzenie-stron-www.org/article/3/k...na_stronach_www
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 19.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej ustaw kodowanie w bazie danych na latin2. Wtedy nie będziesz miał krzaków przy zapisie.
Jak przekazujesz dane do bazy w takim ustawieniu, a stronę ma w UTF to: Łączenie z bazą:
i przekazujesz dane z formularza:
Wtedy zapisuje Ci to w bazie jako latin2 Jak pobierasz dane z bazy na stronę kodowaną w UTF dodajesz przy łączeniu się z bazą:
Ten post edytował switch 23.02.2012, 18:53:46 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 19:47 |