Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topic
> Spacje czy tabulatory jak wcięcie, Oraz inne zasady Coding Style
Kostek.88

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Uważam, że po to wymyślili TAB, żeby robić wcięcia, a SPACEBAR po to, żeby robić odstępy. Nie widzę powodu, żebym miał teraz łamać ten schemat tylko dlatego, że innym ZDARZA SIĘ go łamać. Co prawda nie miałem takiej sytuacji, żeby otworzyć kogoś kod i ujrzeć coś co zobaczył @lobopol, ale wydaje mi się, że to jest wyjątek, a odstępstwa od jakiejś reguły zdarzają się zawsze, więc naprawdę nie chcę się przerzucać na spację tylko dlatego.

Oczywiście jeśli komuś wygodniej jest używać spacji, niech używa, nie twierdzę przecież, że taki ktoś jest gorszy, przedstawiam tylko swoją opinię. Dlatego ładnie nam zacytował @Theqos.

Co do innych przyzwyczajeń, to oczywiście

1. private function _funkcja1()
  2. {
  3. // kod
  4. }
  5.  
  6. public function funkcja2()
  7. {
  8. // kod
  9. }

Na pewno też staram się (nie zawsze mi to wychodzi (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ) pisać klamry otwierające funkcje w osobnej linijce, natomiast w if-ach i pętlach już nie. Czasem, jeśli jest to czytelne w kodzie, używam tych if-ów skróconych (shorthand), niekiedy bardzo mi to pomaga:

1. $zmienna == true ? echo 'blabla' : echo 'bleble';

albo

1. ($zmienna == true) ? echo 'blabla' : echo 'bleble';

@#luq: podobają mi się Twoje metody (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

@Fifi209: wiesz, jakiś czas temu próbowałem przestawić się na "rozwlekanie" if-ów, ostatecznie kodowało mi się przez to niewygodnie (nie pytaj dlaczego, bo to już moje przyzwyczajenia), aczkolwiek faktycznie ładnie się to czyta otwierając cudzy projekt (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post
lobopol

-----

Kostek.88, a nie wygodniej
  1. echo $zmienna == true ? 'aaa' : 'bbb';
+Quote Post
sazian

-----

a ja używam ALT+SHFT+F i jakoś mnie szczególnie nie interesowało co tam netbeans wstawia - sprawdziłem wstawia cztery spacje.
Jeśli chcę ręcznie zrobić ostęp po prostu wciskam tab ale edytor i tak wstawi spacje.
Ktoś podał argument że tab łatwiej usunąć, a guzik prawda wystarczy ustawić się w wybranej linii lub zaznaczyć kilka i wcisnąć SHIFT+TAB i co tu takigo trudnego

+Quote Post
wookieb

Grupa: Moderatorzy

Cytat(sazian @ 18.02.2012, 22:44:50 ) *
a ja używam ALT+SHFT+F i jakoś mnie szczególnie nie interesowało co tam netbeans wstawia - sprawdziłem wstawia cztery spacje.

To wszystko możesz zmienić. Zobacz ustawienia autoformatowania
+Quote Post
Kostek.88

-----

Cytat(lobopol @ 18.02.2012, 23:35:23 ) *

Ano wygodniej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Co prawda chodziło mi o ideę skróconych if-ów tylko, ale dzięki za wskazówkę.
+Quote Post
sazian

-----

Cytat(wookieb @ 18.02.2012, 22:46:25 ) *
To wszystko możesz zmienić. Zobacz ustawienia autoformatowania

tak można tylko po co ? co mi to da że będę miał taby.
Powiem szczerz że ja wolę spację, dlaczego ? często otwieram kod w konsoli (poleceniem cat ale częściej grep) i wtedy nie mam żadnych problemów z odstępami. Oczywiście mogę skonfigurować terminal, tylko po co mam wykonywać dodatkową pracę ? co mi to da ?

Cytat(lobopol @ 18.02.2012, 22:35:23 ) *

ja bym dał warunek w nawiasy
  1. echo ($zmienna == true) ? 'aaa' : 'bbb';

bardziej przypomina normalnego ifa i dzięki temu lepiej widać część logiczną - a tak swoją drogą to nie wiedziałem że można bez nawiasów (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
+Quote Post
wookieb

Grupa: Moderatorzy

Cytat(sazian @ 18.02.2012, 22:59:20 ) *
Powiem szczerz że ja wolę spację, dlaczego ? często otwieram kod w konsoli (poleceniem cat ale częściej grep) i wtedy nie mam żadnych problemów z odstępami. Oczywiście mogę skonfigurować terminal, tylko po co mam wykonywać dodatkową pracę ? co mi to da ?

Ja używam 4 okien konsoli ułożonych obok siebie i mam ustawiony rozmiar tabulacji na 2.
Szlag mnie trafia gdy czasem otwieram kod z Symfony2 i BUM - 4 spacje i nic z tym nie mogę zrobić...

+Quote Post
konole

Ostrzeżenie: (20%)
X----

Cytat(wookieb @ 18.02.2012, 23:16:15 ) *
Ja używam 4 okien konsoli ułożonych obok siebie i mam ustawiony rozmiar tabulacji na 2.
Szlag mnie trafia gdy czasem otwieram kod z Symfony2 i BUM - 4 spacje i nic z tym nie mogę zrobić...

Bardzo prosty powód. Brak jakichkolwiek konwencji w środowisku PHP. Popatrz na Railsowców. Zawsze spacje, zawsze 2 razy. I 100% zgodności. I nie chodzi tutaj tylko o zgodność tabów między edytorami na Windowsie. Ale również na Linuxie i Mac OS, co już nie zawsze jest spełnione. I dodatkowo czasem kod się sypie przy kopiowaniu i wklejaniu, jeśli używa się TAB.
+Quote Post

2 Stron V  < 1 2
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.10.2025 - 08:30