![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam skrypt który wysyła plik na serwer do danego folderu i chciałbym żeby dodatkowo nazwa wysyłanego pliku była zapisywana do bazy danych do rekordu nazwa_zdjecia.
Jak ten skrypt zmodyfikować żeby był zapis do bazy i jaki typ powinien mieć rekord nazwa_zdjecia, może być to varchar? Pozdrawiam! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No ale czego konkretnie nie wiesz? Nie wiesz jak się wkłada rekordy do bazy z poziomu PHP? No to poczytaj w necie. Masz pełno o tym kursów: php + mysql.
W manualu patrz: mysql_query -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Sporóbuje sobie z tym sam poradzić ale jaki typ powinno mieć pole które zapisuje nazwe pliku?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No tekstowe, czyli np. varchar
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Poradziłem sobie z dodaniem nazwy plliku do bazy danych, skrypt wygląda tak:
Teraz mam problem bo chciałbym aby wiadomość wyświetlająca dodane przez formularz dane, wyświetlała również zdjęcie przypisane do danego rekordu? Skrypt który wyświetla wiadomość:
Jak powinna wyglądać ta część skryptu, która wyświetli zdjęcie z folderu "photos" odpowiadające danemu rekordowi w tabeli. |
|
|
--kosior11-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ponawiam prośbe.
jak powinien wyglądać skrypt wyświetlający zdjęcie przypisane do rekordu? (w bazie danych jest tylko nazwa zdjęcia a samo zdjęcie jest w folderze) Tak wygląda skrypt wyświetlający:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 325 Pomógł: 33 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wpisz w kodzie ścieżkę dostępu do obrazka, a zamiast nazwy wstaw wartość pobraną z bazy danych i nadaj odpowiedznie rozszerzenie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 9 Dołączył: 8.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
--kosior11-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Teraz dopiero zauważyłem że nazwa zdjecia w bazie danych jest niepoprawna, tzn wyświetla mi tylko pierwszą literkę np. jak zdjęcie się nazywa toksen.jpg to w bazie danych jest tylko t?
|
|
|
--Kosior11-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ktoś wie jak to rozwiązać?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 702 Pomógł: 65 Dołączył: 16.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zmień na
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW
|
|
|
--Kosior11-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Działa! dzięki!
|
|