![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 896 Pomógł: 76 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Sosnowiec/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z Apache zainstalowanym na Ubuntu 10.10.
Objawy są następujące: - nie działają skrypty PHP gdy po nazwie skryptu jest slash, np: localhost/test.php/ localhost/test.php/costam Efekt: Kod Not Found The requested URL /test.php/costam was not found on this server. - działa .htaccess, działa prosta reguła: Kod RewriteEngine on RewriteRule ^alice.html$ bob.html - działają skrypty gdy url ma postać inną niż wyżej opisana, np: localhost/test.php localhost/test.php?cos=wartosc localhost/test.php?cos=wartosc/costam localhost/test.php?cos=wartosc/costam/ localhost/test.php?/costam/ - na drugim komputerze mam także Ubuntu i apache/php/mysql działają tam poprawnie. skopiowałem więc php.ini oraz apache2/apache2.conf i apache2/sites-available/default ale to nie rozwiązało problemu /etc/apache2/apache2.conf: Kod LockFile ${APACHE_LOCK_DIR}/accept.lock PidFile ${APACHE_PID_FILE} Timeout 300 KeepAlive On MaxKeepAliveRequests 100 KeepAliveTimeout 5 <IfModule mpm_prefork_module> StartServers 5 MinSpareServers 5 MaxSpareServers 10 MaxClients 150 MaxRequestsPerChild 0 </IfModule> <IfModule mpm_worker_module> StartServers 2 MinSpareThreads 25 MaxSpareThreads 75 ThreadLimit 64 ThreadsPerChild 25 MaxClients 150 MaxRequestsPerChild 0 </IfModule> <IfModule mpm_event_module> StartServers 2 MinSpareThreads 25 MaxSpareThreads 75 ThreadLimit 64 ThreadsPerChild 25 MaxClients 150 MaxRequestsPerChild 0 </IfModule> User ${APACHE_RUN_USER} Group ${APACHE_RUN_GROUP} AccessFileName .htaccess <Files ~ "^\.ht"> Order allow,deny Deny from all Satisfy all </Files> DefaultType text/plain HostnameLookups Off ErrorLog ${APACHE_LOG_DIR}/error.log LogLevel warn Include mods-enabled/*.load Include mods-enabled/*.conf Include httpd.conf Include /etc/phpmyadmin/apache.conf Include ports.conf Include conf.d/ Include sites-enabled/ /etc/apache2/httpd.conf - pusty plik /etc/apache2/sites-available/default: Kod <VirtualHost *:80> ServerAdmin webmaster@localhost DocumentRoot /home/jakub/www <Directory /> Options FollowSymLinks AllowOverride All </Directory> <Directory /home/jakub/www> Options Indexes FollowSymLinks MultiViews AllowOverride All Order allow,deny allow from all </Directory> ScriptAlias /cgi-bin/ /usr/lib/cgi-bin/ <Directory "/usr/lib/cgi-bin"> AllowOverride All Options +ExecCGI -MultiViews +SymLinksIfOwnerMatch Order allow,deny Allow from all </Directory> ErrorLog ${APACHE_LOG_DIR}/error.log # Possible values include: debug, info, notice, warn, error, crit, # alert, emerg. LogLevel warn CustomLog ${APACHE_LOG_DIR}/access.log combined Alias /doc/ "/usr/share/doc/" <Directory "/usr/share/doc/"> Options Indexes MultiViews FollowSymLinks AllowOverride All Order deny,allow Deny from all Allow from 127.0.0.0/255.0.0.0 ::1/128 </Directory> </VirtualHost> Będę wdzięczny za sugestie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a może pokażesz sam plik .htaccess ?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 896 Pomógł: 76 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Sosnowiec/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W powyższym poście wkleiłem treść .htaccess na którym przeprowadziłem test i stwierdziłem, że działa.
Mój problem nie dotyczy konkretnego projektu, ale każdego projektu/skryptu, który próbuję uruchomić. Objawy są wszędzie takie same. Nie pojawiły się też w trakcie użytkowania poprawnie skonfigurowanego systemu - wczoraj zainstalowałem ubuntu + php, mysql, apache i od razu zmagam się z tym problemem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Adresy plik.php/asd działają raczej tylko wtedy, gdy masz PHP podłączone via (Fast)CGI. Mod_php na coś takiego nie pozwalał bez dodatkowych obejść.
Pobaw się flagą cgi.fix_pathinfo. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Hej, dzięki za odpowiedź. Wypróbowałem obie możliwe wartości cgi.fix_pathinfo i niestety niczego to nie zmienia.
Przeinstalowałem Apache i ciągle to samo. W defaultowym ustawieniu Apache document root jest ustawiony na /var/www i gdy pozostawiam to ustawienie i testuję skrypty właśnie tam to objawy są takie same. Czy to możliwe, że coś jest nie tak z czymś innym niż konfiguracja Apache? Dlaczego po skopiowaniu poprawnej konfiguracji dla Apache i Php z drugiego komputera objawy kompletnie się nie zmieniły? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 30.06.2025 - 05:58 |