![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam zrobiony controller który mi generuje xml'a, działa to na ff ale już na ie i chrome nie działa. oto kod:
Bardzo prosiłbym o pomoc. Ten post edytował sleedz 16.02.2012, 08:00:38 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Co to za dziwny pomysł, żeby generować XML-a ręcznie przez echo?
2. Co to za dziwny pomysł, żeby generowanie XML-a pchać do kontrolera w ZF? 3. Kodowanie w nagłówku Content-Type nie powinno być w cudzysłowiu. 4. Pokaż wygenerowany, finalny kod. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W ie jest taki komunikat
Cytat Nie można wyświetlić strony XML Nie można przeglądać wejścia XML przy użyciu arkusza stylów . Popraw błąd, a następnie kliknij przycisk Odśwież lub spróbuj ponownie później. -------------------------------------------------------------------------------- Nieprawidłowa wartość na najwyższym poziomie dokumentu. Błąd podczas przetwarzania zasobu 'http://bum/Raporting/public/prot... <result><company><name>Lorem Ipsum Tralalala</name><client1>Lorem Ipsum</client1><c... Próbowałem też ustawić pusty layout i w widoku wypisywanie znaczników xml ale nie chce mi to działać, tak jakby oprócz xml'a było coś jeszcze w wygenerowanym dokumencie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie możesz zobaczyć po prostu w źródłe dokumentu (strony) jaka jest jej treść?
|
|
|
![]()
|
|
Plik źródłowy XML jest niedośtępny do przeglądania.
Usunąłem header żeby zobaczyć co się generuje i okazuje się że jest spacja na samym początku. tylko że teraz nie wiem gdzie ona jest żeby ją usunąć. Ten post edytował sleedz 16.02.2012, 10:46:42 |
|
|
![]()
|
|
Być może jest to UTF'owski BOM - w Googleu/na forum masa odpowiedzi n/t tego czym to jest oraz jak się tego pozbyć.
|
|
|
![]()
|
|
Szukałem już w googlach i nic nie znalazłem. Może źle szukam...
|
|
|
![]()
|
|
Nie wierzę, że szukałeś bo wpisanie na pałę utf bom już w pierwszym wyniku daje konkretne wyjaśnienie co to jest i jak się tego pozbyć.
|
|
|
![]()
|
|
Żeby pozbyć się tej spacji muszę otworzyć każdy plik i usunąć z niego sygnaturę utf-8? Nie ma jakiegoś szybszego rozwiązania? Bo zend ma dość dużo plików
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 30 Dołączył: 1.08.2007 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja w zendzie miałem to samo i w którymś pliku chyba w konfiguracji albo bootloaderze zrobiłem takie coś
Kod <?php ... ?> Jeśli nie widzicie to patrzcie <php ... ?> _(spacja tutaj byla) Cały czas pluł się Validator HTML, że nie mogę zaczynać od spacji tak mnie to zdenerwowało, że 2 dni szukałem po ZF i nic... Ale przynajmniej poznałem mniej wiecej jego budowe. A wkońu samo się znalazło:D a co do usuwania utf8 ściągnij program Gżeżdzółka XP(chyba tak to sie pisało) i zmien kodowanie na UTF8 bez BOM Możesz w tym programie całą grupę programó lub całe foldery dodawać. Ten post edytował daniel1302 16.02.2012, 12:07:25 |
|
|
![]()
|
|
Plików Zenda ruszać nie musisz, wystarczy raptem kilka Twoich (o ile problem rzeczywiście leży w BOM-ie, a nie w jakiejś zagubionej spacji).
|
|
|
![]()
|
|
Dzieki wielkie za pomoc. Rozwiązałem problem. W niektórych plikach był jakiś znak na samym początku, przed <?php, a w innych dodatkowa linia na końcu, za ?>
Ten post edytował sleedz 16.02.2012, 14:14:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 30 Dołączył: 1.08.2007 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlatego najlepiej nie kończyć plików dostępnych dla ogółu modułów. Kiedyś na kursie Zenda wykladowca tak mówił
Kod <?php .... i wtedy ani errora ani problemu niema. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 07:33 |