![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jestem studentem I roku i mam problem z podstawami programowania w PHP. Męczę się z tym już ponad 2 tygodnie i dalej mi ciężko to zrozumieć. Więc jak ktoś mógłby spojrzeć na te zadania byłbym bardzo wdzięczny.:-) zad.1 Napisać funkcję o nazwie SumaLiczb (o 2 parametrach: $zakres1, $zakres2), która zwraca sumę liczb z zakresu od $zakres1 do $zakres2 (włącznie). Należy przy tym najpierw sprawdzić, czy $zakres 1 jest mniejsze lub równe $zakres2- jeśli nie, to należy zamienić między sobą obie liczby (wykorzystać funkcję z Zad 1). Pierwsze zadanie zrobiłem tak: function ZamienLiczbyJesliTrzeba(&$liczba1, &$liczba2) { if($liczba1 > $liczba2) { $tmp = $liczba1; $liczba1 = $liczba2; $liczba2 = $tmp; echo "zamienilem "; }else{ echo "nie zamienilem "; } } zad 3 Napisać funkcję o nazwie ListaLiczb o parametrach: $zakres1, $zakres2, $ilosc wczytujący do utworzonej wewnątrz funkcji tablicy $tab losowe liczby całkowite z zakresu od $zakres1 do $zakres2 w ilości $ilosc. Zweryfikować zmienne $zakres1 i $zakres2 podobnie jak w zad 2 Dodatkowo, jeśli $ilosc nie jest większa od zera, to wyświetlić komunikat o błędzie i przerwać działanie funkcji. Ostatecznie funkcja wyświetla liczby z tablicy w postaci listy nienumerowanej. zad 4 Napisać funkcję o nazwie WyswietlLiczby_ObliczSrednia o 4 parametrach($ilosc1 $ilosc2 $zakres1 $zakres2) wczytując do tablicy $tab utworzonej wewnątrz funkcji losową ilość liczb(ilosc elementów od $ilosc1 do $ilosc2). Każdy element tablicy ma być losową liczbą z zakresu od $zakres1 do $zakres2. Następnie funkcja ma wyświetlić te liczby w tabeli o grubości linii 1 (tylko pojedyncza kolumna). Ostatecznie funkcja ma zwrócić średnią arytmetyczną liczb z tej tablicy. Resztę zadań spróbuje zrobić sam jak pomożecie mi zrobić te, to z resztą powinienem sobie poradzić tylko potrzebuje zobaczyć jak to zacząć. Z góry dziękuje wam za pomoc.:-) Pozdrawiam,
Powód edycji: [nospor]:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 18:02 |