![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
W ciągu ostatnich kilku dni męczę się z jednym natrętnym użytkownikiem forum. Ma zmienne IP oraz hosta więc nie ma sposobu jak go zablokować za każdym razem ma kompletnie inny adres IP. W końcu znalazłem chyba moją ostatnią nadzieję czyli evercookies. I teraz pojawia się pytanie, mianowicie jak ich używać ? W jaki sposób mogę zablokować moją stronę przed użytkownikiem posiadającym evercookie o wybranej nazwie i wartości ? Pozdrawiam, Flamaster |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Evercookies nie są do tego :/ One są po to by sprawdzić czy to ten user ale nie po to by go zbanować...
Oczywiście możesz odpalić stronę (evercookie działa naogół na JS) sprawdzić czy to on i zbanować go już po stronie serwera poprzez na przykład jakiś ajax albo przeładowanie strony... ale... evercookie ma jeden minus... wystarczy wyłączyć w przeglądarce Javascript... i już to nie działa... :/ Jak zatem pozbyć się tego użytkownika? Ciężka sprawa... -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i właśnie szukam takiego sposobu
![]() ![]() 99% użytkowników ma włączony JavaScript w przeglądarce ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po ip odczytaj nazwe hosta, napisz do jego uslugodawcy o prosbe na zablokowanie mu dostepu. Napisz podanie, opisz sytuacje w zalaczniku i udokumentuj screenami.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tylko, że problem w tym, że IP ma za każdym razem a pierwsza część hostu (tzn. do pierwszej kropki) jest też za każdym razem inna
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Adres IP: 111.222.222.111
Host: ip-111-222-222-111.ambit24.net Piszesz do wlasciciela domeny ambit24.net Adres IP: 222.111.111.222 Host: 222-111-111-222.walecznych.net Piszesz do wlasciciela domeny walecznych.net Adres IP: 80.20.20.80 Host: bdi80.neoplus.adsl.tpnet.pl Piszesz do wlasciciela domeny tpnet.pl, czyli TP S.A. Masz ip i godzine, piszesz, ze o tej i o tej godzinie miala miejsce dana sytuacja, uzytkownik jest natarczywy, niszczy Ci forum co naraza Ciebie na straty, prosisz o zablokowanie mu dostepu na Twoja strone, podajesz dowody, ze to Ty jestes wlascicielem strony i dowody, ze dany uzytkownik jest trollem. I mozesz ta sprawe zalatwic jak dorosly, myslacy czlowiek wlasnie w taki sposob, lub bawic sie w identyfikacje przez evercookie i zjadanie dodatkowego transferu i czasu. Tu wszystko masz, jak uzyc i jak to dziala: http://samy.pl/evercookie/ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cookie wyczyścić sobie potrafi każdy, wejść przez bramkę proxy również i tak na prawdę nie ma 100% sposobu na zabezpieczenie się przed takimi trollami. Jakiś czas temu kombinowałem z flashowym ciasteczkiem, które sprawdzam podczas logowania, w osadzonym flashu niewidocznych rozmiarów. Ciasteczka flashowe są osobnymi ciasteczkami niż te w przeglądarce i z poziomu przeglądarki nie da się ich wyczyścić. Nawet jeżeli koleś wejdzie przez proxy, to flash i tak załaduje mu się bezpośrednio, w efekcie czego jesteś w stanie go zidentyfikować.
|
|
|
![]()
|
|
by_ikar, a mógłbyś mi podpowiedzieć jak przeprowadzić sprawdzenie obecności ciasteczka podczas logowania?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 00:18 |