![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 11.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
chciałbym aby w tym wątku wypowiedziały się osoby, które znają temat ponieważ ja jestem laikiem w tej materii, proszę mnie nie odsyłać na strony micro..ehh interesuje mnie praktyczne polskie podejście w polskich przedsiębiorstwach (organizacjach, urzędach itp. etc.) Pytania, które mnie nurtują: 1. Na jakiej podstawie ktoś może mi zarzucić, że korzystam z nielegalnego oprogramowania (czy muszę mieć fakturę zakupu, naklejkę z numerkiem czy co jeszcze?) 2. Jak wygląda kontrola legalności oprogramowania w firmie? kto to sprawdza, na mocy jakich przepisów 3. Co się dzieje w momencie "aktywacji" legalnego systemu przez Internet, czy da się to cofnąć czyli wycofać klucz (miałem do czynienia z sytuacją gdzie na komputerze był program z licencją który został skasowany bez de aktywacji co uniemożliwiło powtórną instalacje, program za ciężko kasę leży odłogiem ponieważ jest "w użyciu". 4. Co to znaczy, że licencja jest związana z komputerem? Z komputerem czyli z czym? Jak wymienię procesor to dalej jest ten sam komputer czy nie ten sam? 5. Licencje zbiorowe - czy ktoś z tego korzystał np. zakup 50 licencji na windows - jak to działa? Generalnie jestem bardzo zniesmaczony naganną postawą monopolisty - płacę fortunę za coś co działa średnio i jeszcze muszę się martwić zarządzaniem licencjami (przecież to jest śmiech) dlatego proszę o pomoc bo to osiwieć można PS Nie jestem żadnym piratem ani krętaczem, gdybym planował robić wałki nie pytałbym na forum chodzi mi jedynie jak do tematu podejść mądrze |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 19:46 |