![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
muszę zrobić przez skrypt php import danych z pliku csv. Załóżmy, że taki plik będzie miał 10 rekordów, a każdy rekord ma ok. 40 kolumn, z czego pierwsze 4 chciałbym, aby były wprowadzane do bazy dynamicznie. Mam tu na myśli wykorzystanie pętli np. while, przy czym przy każdym kroku pętli do bazy ma być importowany 1 kolejny wiersz, ale w pierwszych 4 kolumnach będzie tak: - 1 kolumna - id (ustawione na auto increment) - w sumie tu można od razu wpisać zera, więc to jest zrozumiałe, - 2 kolumna - nr, który za każdym razem będzie się powiększał w zależności od aktualnego ostatniego nr w bazie, - 3 kolumna - data z chwili importowania pliku, - 4 kolumna - data końca, czyli 14 dni później. Nie proszę o podanie gotowego rozwiązania, ale będę wdzięczny, jeśli ktoś napiszę mi jak mogę połączyć import do bazy w 1 werszu 4 pól, o których napisałem powyżej, i pól następnych z pliku csv. Ponadto, jak ewentualnie zrobić, aby z każdym krokiem pętli rekord do importowania przeskakiwał o 1? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 208 Pomógł: 28 Dołączył: 9.08.2004 Skąd: Stargard Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jeżeli nie musi być LOAD DATA to użyj tej metody i wzrouj się na przykładzie, który tam jest: http://php.net/manual/en/function.fgetcsv.php Pozdrawiam -------------------- errare humanum est
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 21:47 |