![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 11.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam na forum, bawię się od niedawna php i teraz przyszła kolej na bazy danych, udało mi sie uzyskać połączenie oraz wyświetlić zawartość bazy danych, ale nie mogę nic dodać przez formularz.
Baza danych w mysql: Komentarze Tabela: komenty Zmienne: tekstkoment (tylko tekst) datakoment (data w formacie xxxx-xx-xx) Wyświetlenie bazy danych: baza.php
komentarze.html.php:
Nieszczęsne niedziałające dodawanie: dodawanie.php
Proszę o jakąś pomoc w tym temacie, wałkowałem dużo postów w tym temacie, ale po prostu nie kumam jak to ma działać. pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 511 Pomógł: 143 Dołączył: 13.03.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdzasz czy w POST jest element komenty jednak nigdzie nie widzę byś miał takie pole w formularzu (input'a o takim name) jak chcesz sprawdzić czy formularz został wysłany można najprościej to zrobić używając:
Ten post edytował jaslanin 11.02.2012, 18:08:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 9 Dołączył: 8.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 11.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, zmieniłem, teraz gdy coś wprowadzę w formularzu i kliknę dodaj, to mam taki błąd:
Dane z formularza dotarły array(2) { ["tekstkoment"]=> string(2) "ja" ["dodaj"]=> string(5) "dodaj" } Access denied for user 'www-data'@'localhost' (using password: NO) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 9 Dołączył: 8.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przeczytaj ten błąd, a jak nie znasz ang. to google translate.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 511 Pomógł: 143 Dołączył: 13.03.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli łączysz się z bazą przez mysqli_connect zapytania musisz wykonywać przez funkcję mysqli_query, a nie mysql_query
|
|
|
![]()
|
|
Ok, poprawiłem na mysqli, teraz mam tylko komunikat, że dane z formularza dotarły, ale w bazie danych nie mam nowego wpisu?
Co do rozumienia błędu, to znam jego tłumaczenie, ale nie rozumiem jak to poprawić. Dla Ciebie to trywialne, a ja się męczę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Kurcze, może jednak ktoś ma jakieś rozwiązanie tego problemu. Jeżeli dane z formularza dotarły, to dlaczego nie ma ich w bazie danych?? ? ? Ten post edytował sadek86 11.02.2012, 21:23:39 |
|
|
![]()
|
|
var_dump($_POST) co wyświetla?
pokaż jak teraz wygląda twój kod. |
|
|
![]()
|
|
Kod:
Po wpisaniu w formularz "nowy komentarz" otrzymuję: Dane z formularza dotarły array(2) { ["tekstkoment"]=> string(14) "nowy komentarz" ["dodaj"]=> string(5) "dodaj" } dodano poprawnie |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Teraz chyba coś z apostrofami jest, bo odpala mi się nowe okno bez pola formularza :/
|
|
|
![]()
|
|
zmień na te co miałeś i pod zapytaniem daj echo $zapytanie, następnie wklej je do phpmyadmina i sprawdź czy działa.
|
|
|
![]()
|
|
też nie
|
|
|
![]()
|
|
no dobra, ale jaki błąd wyskakuje? i pokaż co wklejasz.
|
|
|
![]()
|
|
sorki myślałem o stronce wcześniej, phpmyadmin mi sie nie odpala, ale jest zainstalowany
Ok. odpalilem phpMyAdmin, to co i gdzie mam wkleić(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Może o to chodzi: Dla: Wykonanie zapytania/zapytań SQL do bazy danych komentarze: $zapytanie = 'INSERT INTO komenty SET tekstkoment="' . $tekstkoment . '", datakoment=CURDATE()'; echo $zapytanie; Zwraca błąd: #1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '$zapytanie = 'INSERT INTO komenty SET tekstkoment="' . $tekstkoment . '", data' at line 1 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 15:52 |