![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich,
nie wiedziałem do kogo zwrócić się o pomoc więc piszę do was. Dostałem w szkole dwa zadania na zaliczenie i nie wiem jak je napisać. Próbowałem po swojemu ale wyrzucało mi błędy. Jeśli ktoś mógłby mi je napisać(ewentualnie opisać) byłbym bardzo wdzięczny. ![]() Zadanie 3 Dla podanych relacji: Kluby{IdKlubu, Nazwa, Miasto) Zawodnicy(7<izqw, Imiona, Nazwisko, Dataur, Pozycja, IdKlubu) - IdKlubu klucz obcy Zdarzenia(Idzaw, IdMeczu, Minuta, Zdarzenie) - Idzaw, IdMeczu - klucze obce napisz zapytania w SQL: a) Tworzące tabelę: Mecze z polami (IdMeczu - klucz główny liczba samo zwiększająca się, Data typ daty domyślnie data dzisiejsza, stadion ciąg znaków nie pusty, IdGosp, IdGosc - klucze obce odwołujące się do IdKlubu B ) Tworzące tabelę Zdarzenia z polami IDZawodnika, IdMeczu - klucz główny złożony z dwóch pól, jednocześnie klucze obce odwołujące się do meczu i do zawodnika, minuta krótka liczba całkowita nieujemna, Zdarzenie typ wyliczeniowy (gol, żółta, czerwona, zmiana) c) usuwające zawodników którzy urodzili się przed rokiem 1970 d) zmieniającą kolumnę miasto w tabeli Kluby na miejsce - 30 znaków, pole niepuste e) zmieniającą pozycję zawodnika z ?atakujący" na ?ataker" Zadanie 4 Dla tabel: Student (Nrlndeksu, Imie, Nazwisko, Adres, Data ur, Typ studiów, rok) Pracownik(Pęsel, Imie, Nazwisko, Dataur, telefon , zarobki, stanowisko, adres , zarobkidodatkowe) PrzedmiotyddPrzedmiotu, Nazwa, Pesel) OcenyfNrlndeksu, IdPrzedmiotu, data, ocena) napisać zapytania: a) Wyświetlić 6 studentek (imię kończy się na a) które mają zdefiniowany typ studiów od najstarszej do najmłodszej B ) Wyświetlić imie i nazwisko oraz sumę zarobków (zarobki i zarobki dodatkowe) dla pracowników z lat 70-tych c) imię i nazwisko pracownika (razem jako pole osoba) oraz nazwy przedmiotów które prowadzi d) Średnią ocen z każdego przedmiotu e) Dane pracowników prowadzących co najwyżej 2 przedmioty Ten post edytował kmicic 9.02.2012, 15:03:40 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Pokaż co i jak zrobiłeś, a wtedy uzyskasz pomoc. W przeciwnym razie temat poleci do kosza.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 131 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Jak nie dasz rady proponuję poszukać w bezkresnych głębinach forum np. tutaj. Ten post edytował rocktech.pl 9.02.2012, 15:15:54 -------------------- Despite the tons of examples and docs, mod_rewrite is voodoo. Damned cool voodoo, but still voodoo. --Brian Moore
I never go looking for a sucker. I look for a Champion and make a sucker of of him. --Amarillo Slim Home-made : js-gui-classes | Accordion | Tabs | Carousel / php-sms-classes | Obsługa bramki SMS MultiInfo | Obsługa bramki SMS Mobiltek |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Grozimy? A w Regulaminie jak byk pisze, że nie robimy zadań domowych. Chcesz pomocy? Pokazujesz wpierw, że sam coś zrobiłeś i po prostu utknąłeś. A nie, że masz zadanie i "Zróbcie mi to". Widzisz różnicę?
Bo ja na razie widzę, że walnąłeś zapytanie tworzące tabelę i nic ponadto. Bez żartów proszę. To co Ty masz jako zadanie to w phpMyAdmin można sobie wyklikać i Ci zapytania samo poda "przy okazji". Dlatego podaj coś co faktycznie zrobiłes, bo to co dałes do tej pory to po prostu żart chyba. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok mozna zamknac sam juz sobie poradziłem
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 10:01 |