Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Napisanie komend, mozesz mi pomoc w napisaniu komend
kmicic
post 9.02.2012, 15:03:03
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam wszystkich,

nie wiedziałem do kogo zwrócić się o pomoc więc piszę do was. Dostałem w szkole dwa zadania na zaliczenie i nie wiem jak je napisać. Próbowałem po swojemu ale wyrzucało mi błędy. Jeśli ktoś mógłby mi je napisać(ewentualnie opisać) byłbym bardzo wdzięczny. headsetsmiley.png

Zadanie 3
Dla podanych relacji:
Kluby{IdKlubu, Nazwa, Miasto)
Zawodnicy(7<izqw, Imiona, Nazwisko, Dataur, Pozycja, IdKlubu) - IdKlubu klucz obcy
Zdarzenia(Idzaw, IdMeczu, Minuta, Zdarzenie) - Idzaw, IdMeczu - klucze obce
napisz zapytania w SQL:
a) Tworzące tabelę: Mecze z polami (IdMeczu - klucz główny liczba samo zwiększająca się,
Data typ daty domyślnie data dzisiejsza, stadion ciąg znaków nie pusty, IdGosp, IdGosc -
klucze obce odwołujące się do IdKlubu
B ) Tworzące tabelę Zdarzenia z polami IDZawodnika, IdMeczu - klucz główny złożony z
dwóch pól, jednocześnie klucze obce odwołujące się do meczu i do zawodnika, minuta krótka
liczba całkowita nieujemna, Zdarzenie typ wyliczeniowy (gol, żółta, czerwona, zmiana)
c) usuwające zawodników którzy urodzili się przed rokiem 1970
d) zmieniającą kolumnę miasto w tabeli Kluby na miejsce - 30 znaków, pole niepuste
e) zmieniającą pozycję zawodnika z ?atakujący" na ?ataker"

Zadanie 4
Dla tabel:
Student (Nrlndeksu, Imie, Nazwisko, Adres, Data ur, Typ studiów, rok)
Pracownik(Pęsel, Imie, Nazwisko, Dataur, telefon , zarobki, stanowisko, adres , zarobkidodatkowe)
PrzedmiotyddPrzedmiotu, Nazwa, Pesel)
OcenyfNrlndeksu, IdPrzedmiotu, data, ocena)
napisać zapytania:
a) Wyświetlić 6 studentek (imię kończy się na a) które mają zdefiniowany typ studiów od najstarszej
do najmłodszej
B ) Wyświetlić imie i nazwisko oraz sumę zarobków (zarobki i zarobki dodatkowe) dla pracowników z
lat 70-tych
c) imię i nazwisko pracownika (razem jako pole osoba) oraz nazwy przedmiotów które prowadzi
d) Średnią ocen z każdego przedmiotu
e) Dane pracowników prowadzących co najwyżej 2 przedmioty

Ten post edytował kmicic 9.02.2012, 15:03:40
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
batman
post 9.02.2012, 15:12:48
Post #2

Grupa: Moderatorzy

Pokaż co i jak zrobiłeś, a wtedy uzyskasz pomoc. W przeciwnym razie temat poleci do kosza.

--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
+Quote Post
rocktech.pl
post 9.02.2012, 15:14:02
Post #3

-----

Witam.

Jak nie dasz rady proponuję poszukać w bezkresnych głębinach forum np. tutaj.

Ten post edytował rocktech.pl 9.02.2012, 15:15:54

--------------------
Despite the tons of examples and docs, mod_rewrite is voodoo. Damned cool voodoo, but still voodoo. --Brian Moore

I never go looking for a sucker. I look for a Champion and make a sucker of of him. --Amarillo Slim

Home-made : js-gui-classes | Accordion | Tabs | Carousel / php-sms-classes | Obsługa bramki SMS MultiInfo | Obsługa bramki SMS Mobiltek
+Quote Post
thek
post 10.02.2012, 10:13:48
Post #4

Grupa: Moderatorzy

Grozimy? A w Regulaminie jak byk pisze, że nie robimy zadań domowych. Chcesz pomocy? Pokazujesz wpierw, że sam coś zrobiłeś i po prostu utknąłeś. A nie, że masz zadanie i "Zróbcie mi to". Widzisz różnicę?

Bo ja na razie widzę, że walnąłeś zapytanie tworzące tabelę i nic ponadto. Bez żartów proszę. To co Ty masz jako zadanie to w phpMyAdmin można sobie wyklikać i Ci zapytania samo poda "przy okazji". Dlatego podaj coś co faktycznie zrobiłes, bo to co dałes do tej pory to po prostu żart chyba.

--------------------
Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
+Quote Post
kmicic
post 10.02.2012, 17:30:07
Post #5

-----

ok mozna zamknac sam juz sobie poradziłem
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 25.07.2025 - 10:01