![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 4 Dołączył: 13.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie,
Od niedawna zaczynam uczyć się JavyScripta i w sumie jej dzieci czyli AJAX i jQuery. Moim aktualnym celem jest stworznie menu, które po naciśnięciu będzie otwierało obok jakby dymek ze zlinkowanymi obrazkami. Ogólnie to co próbowałem w czystej javie to zrobić teraz w js zapisuje sobie kod
// funkcja w js teraz moze być błędnie zapisana bo do konca nie pamietam jak to leciało bo jestem w pracy ale jakoś tak. Proszę mi powiedzieć, czy takie połączenie wystarczy by nadać div-owi o id link_a klasę link_a Czy trzeba to zrobić trochę inaczej. Oczywiście tego, że trzeba by jeszcze zapisywać czy jakiś jest otwarty i go zamykać to wiem chodzi mi jedynie o połączenie tego bo zapisująć tak nie działało mi to . Ten post edytował strife 9.02.2012, 09:54:53
Powód edycji: [strife]: Dodanie BB Code
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
Nie jestem do końca pewien, ale to jest wynik tego co chcesz osiągnąć? http://www.designgala.com/demos/collapse-expand-jquery.html Druga sprawa to taka, że wszystkie tagi muszą być pozamykane zawsze. I jak mówisz, że używasz jQuery to to rób, kod będziesz miał bardziej przejrzysty i łatwiejszy w dalszym rozwijaniu. Jeżeli chcesz osiągnąć to co Ci podałem w linku wyżej to tak, wystarczy nadać odpowiednie klasy dla div'ów, które chcemy rozszerzać / chować, wtedy robisz akcję typu onClick na elemencie, który ma to powodować i odpowiednio to obsługujesz np. w jquery wystarczy stworzyć $.click, a w ciele tej funkcji ustawic $.toggle na elementach, które mają się chować, rozwijać. np. http://api.jquery.com/toggle/ PS. Proszę, abyś używał BBCode do wstawiania kodu źródłowego. PS2. I nie ładnie tak w pracy chodzić po forum ![]() -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 4 Dołączył: 13.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przepraszam ze podaje kogoś stronę, ale jest tutaj podobny efekt do tego który chce osiągnąć :
http://www.vert.pl/projektowanie-stron.html tutaj boxy otwierają się w lewo. Ja chcę to zrobić podobnie ale aby boxy otwierały się w górę. // ale to to już jest kwestia css-a PS: Soki za bb, ale zapomniałem bo pisałem z palca. PS2: wiem o divach ale to tak z rozpędu i PS wyżej Ten post edytował Micchaleq 9.02.2012, 10:04:43 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to tutaj będzie podobnie do tego co napisałem
![]()
gdzie #clickme to element, który użytkownik klika, aby się coś rozwineło i teraz tam gdzie masz #book to jest ten div, który chcesz wyświetlić użytkownikowi i tyle. Zacznij od zaprojektowania prostego schematu w html'u najpierw, a potem się tym pobaw, ale z grubsza tak to będzie wyglądać. Od Ciebie zależy jak to będzie wyglądało, mechanizm działa tak, że po kliknięciu pojawi się div, po kolejnym schowa. -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
W takim razie dziś sie tym pobawie, aktualnie dziękuje za pomoc jak cos napiszę to pokaże, pewnie będa błędy więc hmmm
![]() Witam, muszę trochę odświeżyć temat, ponieważ mam jedno pytanie. Zrobiłem juz sobie efekt który chciałem, jednak mam problem z pewnym mankamentem. Otóż moje menu przylatuje mi z lewej strony ekranu zamiast się rozwijać. Jak temu zaradzić? oto moje css:
i js
Ten post edytował Micchaleq 13.02.2012, 10:55:34 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:28 |