![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 5.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kiedy piszę kod w dowolnym języku programowania, obojętne czy jest to PHP czy C++, kiedy chcę napisać program wykorzystujący kilka zmiennych użytych np. w indeksie tablicy jak np. takiego rodzaju
Kod $tablica[$n+1] oraz pętle ze zmiennymi iteracyjnymi, których używam w indeksach tablic, strasznie się przy tym gubię.Nie potrafię wykorzystać w odpowiedni sposób tablic i pętli do rozwiązania konkretnych problemów, które wymagają użycia takiego rodzaju kodu. Ponadto, trudno mi analizować kod takiego rodzaju. Jakiego rodzaju programy można pisać, aby nauczyć pisać się skomplikowanego kodu z użyciem zmiennych iteracyjnch w tablicach, inkrementacją/dekrementacją zmiennych w pętlach? Chodzi mi o np. takiego rodzaju kod:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coż mogę doradzić... praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka
![]() ($tablica[]), wyświetlaniu jej zawartości nastepnie przejdź na wielowymiarówki ($tablica[][][][][][]) ![]() Dopiero gdy ogarniesz to co napisałem powyżej zajmij się "trudnym kodem" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 06:32 |