![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam !
Mam taki problem, że nie potrafię złączyć tych tabel To jest moje zapytanie:
Potrzebuje wyświetlić wszystkie region_id z tabeli region_cuboid zamiast z region_players pola region_id Jak to zrobić? Ten post edytował Xarias09 8.02.2012, 13:50:03 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 40 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie bardzo lapie co chcesz osiagnac.
po pierwsze naucz sie pisac zapytania z JOIN tutaj mialbys:
po drugie, jesli chcesz wyswietlic oklumny o tych samych nazwach z roznych tablem, to albo uzywasz aliasow, albo pelnych nazw tabelm przed kolumna :
po trzecie, Cytat Potrzebuje wyświetlić wszystkie region_id z tabeli region_cuboid zamiast z region_players pola region_id no ale skoro rp.region_id = rc.region_id to co za roznica? opisz problem w bardziej przejrzysty sposob |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To tak,
1. tabela region_players zawiera TYLKO regiony które MAJĄ już właściciela 2. tabela region_cuboid zawiera wszystkie regiony + ich współrzędne i z niej chce wyświetlić je wszystkie w postaci tabeli ze współrzędnymi (min_x,min_y,min_z) oraz ich właścicielami, zdjęcie tabeli poniżej http://i.imgur.com/BsKf1.png 3. Właściciele znajdują się w tabeli region_players (W postaci liczby) które są potem wyjaśnione w następnej tabeli "user" Chodzi mi o to aby pozyskać jakiś kod który wyświetli wszystkie region_id z region_cuboid i dobierze do poszczególnych regionów właścicieli oraz współrzędne wedle tabel region_players/user I na ten moment dysponuje tylko takim kodem: SELECT region_players.region_id,user.name,region_cuboid.min_x,region_cuboid.min_y,regio n_cuboid.min_z FROM region_players,user,region_cuboid WHERE region_players.user_id = user.id AND region_players.region_id = region_cuboid.region_id Ale nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić, kumpel mi podpowiada, że trzeba wykorzystać drugi SELECT ;/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 40 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak bez sprawdzania, ale powinno zadzialac.
powinno wyswietlic WSZYSTKIE rekordy z region_cuboid i dołączyć rekordy z tabeli user, jesli takowe znajdzie o to chodzi? j. |
|
|
![]()
|
|
tak
![]() ![]() ![]() ![]() Tylko ostatnie pytanie jak sprawić aby w tabeli html wyświetlało "NULL" (brak wyniku, nie znaleziono) czy "IS NULL" to dobra funkcja do tego? |
|
|
![]()
|
|
is_null w php? tak. powinno zadzialac.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:15 |