![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 11.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
za pomocą czego można porownać zawartość dwóch podobnych plików tekstowych i wyplucie brakujących linijek (różnic) plik1 kot pies mysz lalka koń plik2 kot pies koń jak porównać i wypluć mysz i lalka?? jak robie za pomocą preg_match i foreach to mi dubluje wszystko bo sprawdza dla każdego wpisu. może ktoś pomóc? dzięki z góry. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Przy pomocy file() robisz dwie tablice z plików a następnie przy pomocy
http://www.php.net/manual/en/function.array-diff.php znajdujesz rożnice |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skorzystaj z Diffa.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 11.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie działa , próbowałem z foreach ( $plik1 as $linia => $value ) + explode i to do array i tez nie działa. może jeszcze jakaś podpowiedz.... pls |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ale weź trochę mysl jak robisz....
tab1=array($plik1); Przecież $plik1 jest już tablicą. Po co jeszcze raz to zamieniasz na tablice? |
|
|
![]()
|
|
wynik : aligator zjada zaby ameba zjada plankton byk zjada trawe baran zjada trawe kuna zjada mysz jeĹź zjada sliwki pies zjada wszystko kot zjada whiskas niby działa, wypisał mi różnice, a jeszcze jedno dodatkowe pytane jak zrobić aby wypluł mi różnice tylko biorąc pod uwage pierwszy wyraz. nie interesuje mnie cała lina tylko pierwsze wyrazy w obu plikach. czyli w 1 pliku jest : kot zjada whiskas w drugim kota nie ma wiec wywala mi na ekran tylko pierwszy wyraz tj. kot bardzo z góry dziękuję bo już mi głowa pęka. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 11:02 |