![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 9 Dołączył: 20.09.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Piszę skromnego CMS`a. Mam pytanie odnośnie menu po prawej,lewej czy tam na górze strony. Chciałbym aby użytkownik mógł sobie dobierać menu jakie i gdzie chce. Np: Chce mieć menu z samymi linkami na górze, menu z kategoriami oraz najnowsze newsy po lewej stronie a po prawej tylko panel do logowania. Po pewnym czasie stwierdza że panel logowania zrobi na górze a newsy po prawej a kategorie i linki po lewej. Teraz nie wiem czy Zend posiada jakieś rozwiązanie tego. Trochę już siedzę w Zend ale nie wiem jak to mogło by być rozwiązane za pomocą tego frameworka. Moje rozwiązanie na dzień dzisiejszy jest takie: Mamy katalog np: Extensions. Tam są przechowywane same komponenty menu. Np: \Extensions \\Links \\\Links.php [class] \\\views \\\\index.phtml \\Category \\\Category.php [class] \\\views \\\\index.phtml ... I teraz w IndexController lub jakimś innym, pobieramy z bazy danych dane dotyczące tych menu czyli: IdController,IdExtension,IdLocalization, ... Teraz w widoku kontrolera wyświetlamy wszystkie te "extensions" które użytkownik sobie ustawił za pomocą view helpera. View helper ładuje nam klasę odpowiednią i ta klasa ładuje sówj widok tak że w widok wygląda tak:
Metoda display zwraca nam Zend_View::render. Chciałbym wiedzieć czy to jest jakieś rozwiązanie, pewnie każdy ma swoje ale chciałbym usłyszeć czyjeś zdanie. Ja do tego się przyzwyczaiłem i jest całkiem spoko. Pozdrawiam ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Po pewnym czasie stwierdza że panel logowania zrobi na górze a newsy po prawej a kategorie i linki po lewej. - a co ma do tego Zend? To tylko framework. Klientowi dajesz możliwość edycji szablonów albo wybór kilku albo jedno i drugie. Jak nie podoba się PHP template to nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć np. Smarty.Teraz nie wiem czy Zend posiada jakieś rozwiązanie tego A co do menu to jest coś takiego jak Zend_Navigation |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 9 Dołączył: 20.09.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, tylko że Smarty tu nie ma nic do rzeczy, chodzi mi głównie o to czy lepiej jakoś tworzyć menu w kontrolerach czy też właśnie jak mówiłem w extensions. I w Zend layout dać $this->action("kontroller", "akcja", "moduł");.
Chodzi mi o to czy ten sposób jest okey. Bo chcę się nauczyć a nie robić koło. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To poeksperymentuj z Zend_Navigation.
Z mojego doświadczenia wiem, że najlepiej menu trzymać w bazie jako drzewo, łatwo wtedy jest to wrzucić do Zend_Navigation i użyć cache żeby było wydajnie. Kontrolery ani extensions nie są od tworzenia menu. Jak już to model. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mozesz tez spojrzec na Partial Helper http://framework.zend.com/manual/en/zend.view.helpers.html Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Dzisiaj po eksperymentuje z Zend_Navigation oraz Partial Helper i napiszę swoje spostrzeżenia
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 19:54 |