![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 36 Dołączył: 2.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sumie to nie musi być z WP7, może być android, byleby nic od apple
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wiem, że w krakowskiej komunikacji miejskiej reklamują jakiś telefon, tak, że jest cała recenzja, posiada on androida, kosztuje ok. 500zł - oceniali go całkiem dobrze, na bank był to samsung, tylko nie wiem dokładnie czy wave
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 39 Dołączył: 6.12.2010 Skąd: localhost Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wave'y mają BadaOS
![]() EDIT: Tel. proponuję jakiś tańszy z serii Galaxy Ten post edytował drozdii07 6.02.2012, 23:56:23 -------------------- Wspieram akcję "jQuery i AJAX to nie język programowania"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do programowania to na Andka głównie chyba JAVA, a na WP7 C#.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
imho zakup wp7 jesli chodzi o przyszłość programowania troche mija się z celem. no chyba że masz tak wielką wiarę w marketing microsoftu. android raczej zdaje sie być lepszym wyborem
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Ja mogę polecić Sony Ericsson Xperia X8, trzyma 3 dni z gadaniem, dobry ekran, nie zacina jakoś mega i do 500zł się zmieścisz. Moja ma, szwagier ma, sobie chwalą.
-------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mogę polecić Sony Ericsson Xperia X8, trzyma 3 dni z gadaniem, dobry ekran, nie zacina jakoś mega i do 500zł się zmieścisz. Moja ma, szwagier ma, sobie chwalą. właśnie o ten model mi chodziło, pomyliłem z wave'm, przepraszam za wprowadzenie w błąd bo to nie był jednak samsung ![]() Ten post edytował Pawel_W 7.02.2012, 12:41:23 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
heh, no to troche prywaty zrobie: http://allegro.pl/show_item.php?item=2097281460
mam nadzieje ze mnie moderatorzy nie zjedzą:-) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak android, to szukaj takich słuchawek które nie będą miały zablokowanego bootloadera (niektóre motorole chociażby) oraz patrz po dostępności custom romów. Android jest fajny, o ile producenci telefonów, lub operatorzy nie dorzucą do telefonu czegoś od siebie. Chociażby taki samsung i jego nakładka touchwiz która jest bardzo dobrym przykładem dlaczego producenci nie powinni modyfikować w większej mierze androida. Otóż, touchwiz to jest nakładka systemowa, dość mocno zintegrowana z systemem, która jest bardzo nieoptymalnie napisana. W efekcie czego android posiada miano "zamulonego", "przycinającego się". Taki samsung galaxy s, który ma swojego bliźniaka z niemal identycznymi podzespołami, w ciut innej obudowie: nexus s. Galaxy s nie dostanie aktualizacji (tak twierdzi samsung) do najnowszej wersji androida, ponieważ najnowsza wersja touchwiz jest tak wymagająca, że galaxy s niestety nie uciągnie tej nakładki. Z kolei nexus s który jest bliźniakiem, dostał aktualizację do ICS w grudniu zeszłego roku i chodzi bardzo dobrze. Powstał custom rom ICS dla galaxy s, który chodzi bardzo dobrze. Tak więc wnioski nasuwają się same. Jak kupujesz słuchawkę z androidem, najlepiej kupić coś z serii nexus, co ma czystego androida bez żadnych ujmujących dodatków. Posiadam nexusa s i mogę tylko pochwalić. Jak już nie podoba się telefon z serii nexus, to niestety trzeba szukać telefonu z większymi parametrami, lub rozejrzeć się za dostępnością romów. Takie są niestety realia andorida.
W przypadku WP7 póki co nowe telefony są w dość wygórowanej cenie, zwłaszcza że nie oferują niczego, czego nie posiada konkurencja dużo tańszego. I darowałbym sobie póki co WP7. Chyba że trochę stanieją, wtedy można się bawić. Słuchawki od apple to jest cały ekosystem. Jeżeli chcesz programować na iphone, musisz mieć maka, nie wiem jak to wygląda odnośnie wersji systemu, ale podejrzewam że na jakimś kupionym maku sprzed kilku lat raczej sdk iOS nie poleci, a kupno nowego maka to raczej nie twój budżet, i chyba nawet większości osób ![]() Osobiście polecam ci galaxy s: http://allegro.pl/listing.php/showcat?id=8...p;change_view=1 używanego w całkiem dobrym stanie nabędziesz za 500złotych raczej na pewno. A o to jak wygląda ICS na galaxy: http://www.youtube.com/watch?v=dR7282CNv0w jak widać, chodzi bardzo płynnie, co potwierdza to o czym napisałem wyżej, że jak android to najlepiej czysty (nexusy ewentualnie custom romy). Od czasu jak dostałem aktualizację do ICS to mój telefon dostał nowe życie. ICS ftw ![]() BTW w przeglądarce przegląda nawet strony z flashem i działają w miarę płynnie! ![]() EDIT: a tutaj masz stres test telefonu od samsunga: http://www.youtube.com/watch?v=HDaKdpfnYzk jak ktoś ci kiedyś powie że ten telefon jest kruchy i skrzypiący.. ![]() Ten post edytował by_ikar 7.02.2012, 14:49:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 36 Dołączył: 2.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O przepraszam, ale kupno nowego maka to absolutnie mój budżet
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Co do WP7, to ja po prostu bardzo lubię .NET, a jeśli miałbym brać coś z androidem, to musiałbym się znowu wszystkiego od prawie 0 uczyć. Cóż, Twój wybór. WP7 ponoć ktoś używa. Cytat I chcę kodować dla siebie więc to czy w przyszłości WindowsPhone-y będą na rynku czy nie mało mnie obchodzi - nie chcę się przekwalifikować na appki mobilne, tylko napisać sobie parę progsów na telefon, które mam w głowie Powiadam Ci, zweryfikujesz jeszcze swoje słowa, prędzej niż Ci się wydaje. ![]() Cytat (jeśli miałbym zawodowo zacząć kodować na mobilki, to równie dobrze mogę korzystać z emulatorów i żaden telefon nie jest mi potrzebny) Poużywaj sobie tych emulatorów, wtedy porozmawiamy... -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Poużywaj sobie tych emulatorów, wtedy porozmawiamy... Dwóch programistów u mnie w pracy programowało przy ich użyciu i nie narzekali. Kilku innych z innej firmy też w ten sposób tworzyło appkę na iPhone i w sumie też nie narzekali ![]() Cytat Powiadam Ci, zweryfikujesz jeszcze swoje słowa, prędzej niż Ci się wydaje Nie no wiesz, nie mówię że nigdy przenigdy nic innego i w ogóle. Po prostu w tym momencie jestem zakochany w .net i chcę tą technologię ogarnąć w każdym aspekcie ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Póki co tak jak napisałem słuchawki z wp7 na pokładzie są na prawdę drogie, nie wiem szczerze mówiąc jak stoi rynek używanych słuchawek to ci nie powiem. Ale sam telefon, to jest raczej trochę "bieda", jeżeli chodzi o system, dlatego że jest to nic innego jak empetrójka zune z możliwością dzwonienia.. Jakiś iphone czy android byłby lepszym wyjściem, z tym że iphone to jest cały ekosystem, a androida programować możesz na każdym systemie.
Widzisz, też się kiedyś przejechałem na allegro, przy kupnie dysku twardego. Aktualnie jeżeli musiałbym kupić coś powyżej określonej kwoty, to pojechałbym odebrać to osobiście, sprawdzając na miejscu (np powyżej tysiąca złotych). Ale równie dobrze można kupić z opcją wcześniejszego sprawdzenia przed odbiorem, co na poczcie kosztuje jakieś dodatkowe 5zł. Możesz otworzyć paczkę, sprawdzić dokładnie zawartość itp. Tak kupiłem swojego nexusa, i od marca zeszłego roku jestem szczęśliwym posiadaczem. Allegro to jest całkiem dobra sprawa, tylko trzeba podchodzić do niego z pewnym dystansem i rozwagą. Jak spełnisz te warunki, to problemów mieć nie powinieneś. ![]() ![]() Galaxy s, za 500zł to nie jest duży wydatek. Zwłaszcza po wgraniu mu ICS ten telefon jest na prawdę sprawnym kombajnem do bardzo wielu zadań. Jak masz jakieś podstawy linuxa opanowane, to możesz cuda na patyku robić ![]() BTW wp7 jest póki co dość mocno okrojony, bardzo wielu rzeczy w nim zrobić nie można, które z kolei można zrobić w iphonie/androidzie. Unixy w bardzo wielu przypadkach poprostu wymiatają. PS. wczoraj wyszedł chrome w wersji beta na androida. Powiem tylko tyle - masakra! Tak szybko strony to się nie otwierają nawet na operze! Mega stabilność, super szybkość, dostęp do zakładek z desktopa, działa nawet java (java od orcale). Jedyne wymaganie to póki co ICS ![]() ![]() Ten post edytował by_ikar 8.02.2012, 09:58:38 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Cóż, Twój wybór. WP7 ponoć ktoś używa. Ja używam ![]() Cytat Póki co tak jak napisałem słuchawki z wp7 na pokładzie są na prawdę drogie, nie wiem szczerze mówiąc jak stoi rynek używanych słuchawek to ci nie powiem. Ale sam telefon, to jest raczej trochę "bieda", jeżeli chodzi o system, dlatego że jest to nic innego jak empetrójka zune z możliwością dzwonienia.. Jak rozumiem korzystałeś z telefonu z wp7 dłużej niż 5 minut...Cytat BTW wp7 jest póki co dość mocno okrojony, bardzo wielu rzeczy w nim zrobić nie można, które z kolei można zrobić w iphonie/androidzie. Unixy w bardzo wielu przypadkach poprostu wymiatają. Wymień 5 rzeczy, które są niemożliwe do wykonania w wp7, a może je zrobić na Androidzie/iOS. (kilka rzeczy można znaleźć, ale nie będę Ci ułatwiał sprawy...).-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Dwóch programistów u mnie w pracy programowało przy ich użyciu i nie narzekali. Kilku innych z innej firmy też w ten sposób tworzyło appkę na iPhone i w sumie też nie narzekali . Chociaż aplikacje robili tylko na iPhone i WP7, nie na androida więc może z androidowym emulatorem jest coś nie tak? Możesz jakoś przybliżyć temat? Strasznie się wloką w porównaniu do natywnych słuchawek. Cytat Ja używam Wyjątek potwierdzający regułę. ![]() Cytat Wymień 5 rzeczy, które są niemożliwe do wykonania w wp7, a może je zrobić na Androidzie/iOS. (kilka rzeczy można znaleźć, ale nie będę Ci ułatwiał sprawy...). Nie chce mi się 5, ale spróbuj coś wysłać przez Bluetooth... ![]() Mało co nie spadłem z krzesła, jak kumpel wrócił z koła dotneciarzy, jeden chciał mu coś wysłać, wyślij mi bluetoothem, a on NIE DA SIĘ. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Nie chce mi się 5, ale spróbuj coś wysłać przez Bluetooth... ![]() Mało co nie spadłem z krzesła, jak kumpel wrócił z koła dotneciarzy, jeden chciał mu coś wysłać, wyślij mi bluetoothem, a on NIE DA SIĘ. Ostatni raz wysyłałem pliki przez bluetooth na Nokii 6500 kilka lat temu. W dobie mobilnego internetu wysyłanie plików przez bluetooth jest równie istotne jak posiadanie irda w telefonie ![]() -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
Pitu-pitu...
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Cytat Wymień 5 rzeczy, które są niemożliwe do wykonania w wp7, a może je zrobić na Androidzie/iOS. (kilka rzeczy można znaleźć, ale nie będę Ci ułatwiał sprawy...). - explorować plików na telefonie - nie możliwość posiadania na telefonie plików innych niż są akceptowane przez system (bezpieczeństwo..?) - brak trybu pamięci masowej (na uj mi taka empetrójka?) - bogata personalizacja, jak np ustawienie koloru tła (jedyne słuszne kafelki, tak jak w iphonie jedyny słuszny wygląd) - gigantyczne czcionki które niekiedy straszą, głównie w systemowych aplikacjach, niekiedy nawet jakby je ucina (patrz kontakty i nazwy kontaktów chociażby) - nie można dodawać dzwonków z własnej biblioteki, co najwyżej można je pobrać z marketplace, lub konwertować na format zune - brak rozmów 3g - ograniczone możliwości odnośnie formatów wideo, najlepiej konwertować do wmv, o matrosce można zapomnieć - napisy w odtwarzaczu wideo? Powodzenia - nie mogę sobie ustawić blokady rotacji ekranu. Moja siostra w swoim galaxy mini, ma taką opcje na wierzchu, niestety wp7 zawsze się będzie obracać - brak profilów w telefonie, jedna regulacja głośności do wszystkiego, w androidzie są 3 regulacje głośności, co często się przydaje - regulacja głośności w różnych aplikacjach działa niepoprawnie. Tzn nie wycisza dźwięku - wysyłanie maila, chcesz wysłać pdf? Powodzenia, można tylko zdjęcia (wiem, można dołączyć inne pliki, ale trzeba robić to na około, czytając poradniki etc, co na innych telefonach jest banalnie proste) - nie wiem jak jest w iphone (nie pamiętam, ostatni raz bawiłem się nim z półtora roku temu), ale np w androidze jest możliwość ustawienia w co ma być otwierane przez co. Instalując inną przeglądarkę w WP7 i tak linki są otwierane przez domyślną przeglądarkę - WVGA (ale podobno jakaś nowa wersja/aktualizacja ma działać w wyższych rozdzielczościach) - maks 16gb pamięci, bez slotu na kartę pamięci - brak możliwości instalacji aplikacji z innych źródeł. Dopiero po odblokowaniu można (nie wiem czy się traci wówczas gwarancje). (iphone też ma tą wado/zaletę). Tyle mi wiadomo po pierwszych wrażeniach (mój szwagier ma lumie). Nie wiem jak jest po aktualizacji do mango, czy te w części bugi zostały poprawione. WP7 może i jest fajny, ale póki co to traktowałbym go raczej jako podrasowany odtwarzacz zune (bo w tym istocie wp7 jest, jest przerobionym zune), niż smartfon o sporych możliwościach. Wszędzie ten sam wygląd, te same parametry, różnica jest jedynie w obudowie i logu producenta Nie mam aż takiej awersji do mikromiękiego, ale jestem realistą i szukając telefonu w określonej kwocie, szukam możliwie najlepszego. Może w wersji 8 coś się poprawi. Niestety do możliwości androida windows phone ma jeszcze kilka lat przed sobą. Używałem wcześniej windows mobile, i szkoda że zamiast poprawić ten system, na którym można dość sporo, podobnie jak na androidzie, to go uśmiercili, a wymyślili sobie jakiś windows phone na bazie odtwarzacza zune.. No ale co kto lubi/co komu potrzeba. Pal licho ile osób tego używa, ważne jest to że ma wiele braków, których nie posiada konkurencja. Miałbym się katować używając wp7 w imię jakiejś ideologi, lub awersji do wszystkiego co nie jest związane z moją ukochaną korporacją? Jak już pisałem, jestem realistą i staram się kalkulować co jest dla mnie "lepsze".. |
|
|
![]()
|
|
Ze wszystkich rzeczy, które wymieniłeś, prawie wszystkie to banały i widzi-mi-się. Jedyny poważny zarzut to brak możliwości wysyłania maila z plikami inne niż grafiki oraz brak możliwości korzystania z telefonu jako pamięci masowej.
Kupiłem WP7 z myślą o sieci i korzystaniu z telefonu jako przenośnego terminala usług live, z których korzystam. Jak się okazało, doskonale radzi sobie również z Google (gmail, kontakty i kalendarz) oraz Twitterem. Nieco gorzej wypada Faceebook, LinkedIn jeszcze nie sprawdzałem. Podobnie jak w przypadku pozostałych platform, cała potęga WP7 tkwi w aplikacjach, których jest coraz więcej. Mamy aplikacje do Google Readera, do SkyDrive (wszystkie typy plików), Twittera, Faceeboka, klienta ssh, mapy Google/Bing, czytnik pdf (trochę kulawy niestety, jak sam pdf), radia internetowe, Office'a i wiele innych. Faktem jest, że MS musi gonić konkurencję, ale robi to coraz lepiej i nie zdziwiłbym się gdyby za rok, to Android i iOS musiały się pocić, by dorównać WP. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 02:13 |