![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam zawsze się zastanawiałem jak doprowadzić input textarea do prządku przedstawie swój problem na obrazku
(IMG:http://img46.imageshack.us/img46/1043/catsbid.jpg) No właśnie, chodzi głównie żeby można rozciągać textarea tylko na szerokość formularza kiedyś mi się udało to zobić ale teraz niestety nie wychodzi może ktoś podsunie jakiś pomysł. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodajesz do znacznika textarea komende cols="wartość".
ma to wyglądać przykładowo tak: Kod <textarea cols="50" rows="10" name=""></textarea> Przy czym rows oznacza wysokość textarea |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi mi głównie żeby nie można było rozszerzyć pola textarea nie więcej niż przy ustalonej szerokości stałej .
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No to określ tę szerokośc.... myślisz, że wiemy jakiego liba js używasz do tego textarea? Nie, nie wiemy, szklana kula nam wszystkim się zbiła :/
|
|
|
![]()
|
|
Ten post edytował krzysztof_kf 6.02.2012, 13:30:43 |
|
|
![]()
|
|
lib js.... żeby rozszerzać textarea dynamicznie musisz używać do tego jakiegoś liba js....
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@nospor - niekoniecznie, aby rozszerzać textarea potrzeba jakiegoś liba js z tego co się orientuje. Współczesne przeglądarki umożliwiają rozszerzanie texarea bez żadnych bibliotek.
I tutaj zaczyna się problem, ponieważ jeżeli coś jest zależne od przeglądarki to musisz obsłużyć przypadki dla wielu. Wiem, że w firefoxie (i pewnie w chromie też), można wyłączyć możliwość rozciągania textarea, wtedy mógłbyś obsłużyć to jakąś biblioteką javascript'ową. np. http://support.mozilla.org/en-US/questions/790812 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ustawiaj wysokości i szerokości w CSS tylko ustaw bezpośrednio na komendzie
|
|
|
![]()
|
|
No to jeśli on to rozszerza przy pomocy przeglądarki a nie wlasnego libu js nad którym ma kontrolę, no na grzyba się w ogole przejmować? Jak ktoś ma ochotę rozszerzać sobie przeglądarką mój formularz to jego sprawa. Jak chce uzywac zooma - jego sprawa. Jak chce cos jeszcze - też jego sprawa.
Powód edycji: [nospor]:
|
|
|
![]()
|
|
No to jeśli on to rozszerza przy pomocy przeglądarki a nie wlasnego libu js nad którym ma kontrolę, no na grzyba się w ogole przejmować? Jak ktoś ma ochotę rozszerzać sobie przeglądarką mój formularz to jego sprawa. Jak chce uzywac zooma - jego sprawa. Jak chce cos jeszcze - też jego sprawa. Ja mam tak ustawione textarea, że jak wpisuje tekst to normalnie zostaje przy ustawionych rozmiarach, chyba że rozciągnę za pomocą chwytaka po prawej stronie w dolnym rogu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@nospor - Dokładnie się z Tobą zgadzam.
Nie mniej jednak, rozszerzanie przez użytkownika textarea jest o tyle czasami kłopotliwe, że potrafi naruszyć layout, albo sam wygląd textarea (jeżeli mamy tło i sztywne wymiary). Masz do wyboru albo to olać jak napisał nospor albo próbować to kontrolować. Moja opinia jest taka, że jeżeli ktoś chce kombinować sobie rozszerzać i tym samym naruszać layout to już jego sprawa (aczkolwiek kiedyś miałem to przez klienta zgłoszone jako wielki BUG, heh i musiałem wyłączyć resize). Pzdr. |
|
|
![]()
|
|
Cytat chyba że rozciągnę za pomocą chwytaka po prawej stronie w dolnym rogu. Toć kumam.... i oto mi chodzi. Niech sobie ustawi domyślnie a jak ktoś chce przesuwać, bo mu przeglądarka pozwala, to nie ma co się takim kimś przejmować.No chyba, że korzysta z liba js. No ale wówczas zdrowy rozsądek by podpowiadał, że należy nam podać jaki to lib js. |
|
|
![]()
|
|
Odpowiednio wstawione nie zniszczy szablonu przy 'zabawie' textareą
EDIT: Odkryłem, jak zablokować pole:(przykładowo) Kod <textarea style="overflow:hidden;" cols="50" rows="10" name=""></textarea>
Ten post edytował unreal 6.02.2012, 13:54:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aby uzyskać ładny nierozciągający się textarea trzeba:
<div class="kontener"> <textarea cols="5000" rows="5000" name="strutututu">Przykładowy text</texarea> </div> .kontener (display:block; overflow:hidden; width:200px; height:100px;} .kontener > textarea {display block, overflow:hidden;} Masz idealny textarea który jest większy (5000 wierszy i kolumn) od otaczającego go kontenera a tym samym chwytak do rozciągania znika poza pole kontenera które ma overflow:hidden. Rozwiązanie na poziomie htmla i css, nie wiem jak z JS etc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
@lobopol i o to chodziło mi dzięki pozdrawiam.
również dzięki @strife |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 10:12 |