![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 6 Dołączył: 13.01.2012 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem, pobieram z bazy dane [mysql] i je wyświetlam, strona ma kodowanie utf8, baza też, po polaczeniu mam
SET NAMES utf8 ale nadal zamiast np 'ą' jest ?, ..., w bazie polskie znaki są, więc nie wiem w czym problem próbowałem set charset itd... ale nie pomaga pliki też utf8 Ten post edytował mrWodoo 4.02.2012, 21:41:28 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 1 Dołączył: 5.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Temat wałkowany ∞ razy.
Prosimy: * link do przykładowej strony która błędnie wyświtla ciąg znaków + jej źródło (bez danych dostępowych do bazy). * mysql> SHOW FULL COLUMNS FROM `tbl_name`; Bez tego Adam Słodowy. Wróżki jeszcze nie zatrudniamy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 3 Dołączył: 10.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
spróbuj pobrać w formacie windows-1250
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
iso-8859-2
a jeżeli utf to konweruj z bazy
http://algorytmy.pl/doc/xhtml/?id=107 -------------------- LS Easter egg < |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 702 Pomógł: 65 Dołączył: 16.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i koniecznie sprawdź kodowanie pliku z skryptem
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2010 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Ustaw w phpmyadmin UTF-8
2. Kodowanie ustaw na UTF-8 3. META-CHARSET=utf-8 4. mysql_set_names -------------------- Have a Иice day
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 4 Dołączył: 18.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Konwertowanie bazy z latin2 do utf to wcale nie edycja czegokolwiek przez pma, a jedynie wykonanie dwóch prostych rzeczy.
Zaraz pod funkcją łaczenia się z bazą daj: Kod mysql_query("SET NAMES utf8"); oraz w nagłowku strony: Kod <meta charset='utf-8' /> Podany sposób dotyczy HTML 5 oraz funkcji mysql_. Dla PDO robi się to nieco inaczej, ale to musisz w manuala poszukać. PS Plik w którym są wyświetlane dane z bazy musisz też przekonwertować do utf (notepad++ umożliwia to w bardzo przyjazny sposó ![]() Ten post edytował Inscure 5.02.2012, 23:59:31 -------------------- eXtreme-Fusion CMS - polski, darmowy system zarządzania treścią z rozbudowanym wsparciem technicznym.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 06:09 |