![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 23 Dołączył: 20.01.2011 Skąd: Chełm Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ktoś mi może wyjaśnić czemu mi nie usuwa zdjęcia ale rekord z bazy to już usunie.
w bazie mam kolumne nazwapliku ale tam to się tam znajduje cała ścieżka pliku np.test/danezawody/Hakumen_(Emblem,_Crest).png
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 8 Dołączył: 19.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Używaj intval, nie int. Skoro unlink nie usuwa pliku, to sprawdź, czy $NazwaZdjecia zawiera dobrą ścieżkę, mysql_fetch_array możesz zmienić na mysql_fetch_assoc.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najpierw sprawdź, czy pod zmienną $NazwaZdjęcia rzeczywiście znajduje się ścieżka do pliku na serwerze i czy taki plik istnieje, czyli czy jest plikiem is_file(), później sprawdź prawa dostępu do pliku is_writable() i ewentualnie zmień je na 0666 chmod(), i dopiero wtedy spróbuj usunąć plik za pomocą unlink(). Przeglądnij komentarze w manualu dla funkcji unlink(). Upewnij się, że ścieżka jest właściwa dla systemu operacyjnego (chodzi o \ lub /).
Poza tym po header() obowiązkowo użyj exit(), bo cała reszta kodu zostanie wykonana mimo przekierowania. @Chelo: W tym przypadku rzutowanie zadziała dokładnie tak samo, jak intval(). Poza tym rzutowanie jest o 300-650% szybsze i jest uważane za "lepszą praktykę". Ten post edytował mortus 4.02.2012, 19:50:54 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 137 Pomógł: 8 Dołączył: 16.12.2011 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a może zmienna $NazwaZdjecia zawiera dosłownie nazwę zdjęcia?
przed zmienna podaj nazwę folderu z którego chcesz usunąć zdjęcie. -------------------- Lombi !! kłaniam Ci się od 00:45 dnia 2012-01-27 !! :)
Serdeczne dzięki !! :) zespół na wesele?wejdź :) ręcznie robione ozdoby, obrazy, figurki i wiele innych :) zapraszam :) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
A może nazwa pliku zostala zapisana jako ta pierwotna (w bazie, np. : " DSC0001.jpg ") a skrypt zmieniał nazwy na inne w stylu np. " foto_xxx.jpg "
-------------------- LS Easter egg < |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 137 Pomógł: 8 Dołączył: 16.12.2011 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
aaaaa ha
![]() juz wiem ![]() sprawa wyglada tak - zle robisz ze dodajesz do bazy danych caly link do zdjecia - calkowicie nie potrzebnie. przy usuwaniu plikow nie jest wazny caly link, wystarczy podac katalog+nazwe zdjecia takze dodawac do bazy danych mozesz cos takiego "/katalog/nazwazdjecia.jpg" i usuwac w ten sam sposob przez unlink -------------------- Lombi !! kłaniam Ci się od 00:45 dnia 2012-01-27 !! :)
Serdeczne dzięki !! :) zespół na wesele?wejdź :) ręcznie robione ozdoby, obrazy, figurki i wiele innych :) zapraszam :) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 20:40 |