![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 1 Dołączył: 9.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam taki problem, otóż chciałbym zrobić listę która ma wyglądać mniej więcej w taki sposób, do podtytulu numeru grupy byly filtrowane tylko te osoby co przynależa do danej grupy.
NUMER GRUPY(L11) dane z grupy L11 NUMER GRUPY(L12) dane z grupy L12 . . . nie za bardzo wiem jak to zrobic, generalnie jak w kodzie zamienic ażeby była jakaś zmienna, ale nie chce mi nic dzialać i ażeby to w pętli było. Z góry dzięki za pomoc
czy naprawdę nikt mi nie pomoże... ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 8 Dołączył: 19.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Połącz kod w jeden php, następnie całe wypisywanie na ekran wpleć do pętli for i po sprawie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro nie są to dane pobierane asynchronicznie z pomocą AJAX-a, to trzeba je pobrać wszystkie tzn. wszystkich studentów i wszystkie grupy i utworzyć odpowiednią tablicę w PHP. Można to zrobić za pomocą jednego zapytania:
Otrzymamy wtedy wiersze, których liczba odpowiada ilości studentów. Każdy wiersz będzie zawierał: numer grupy, symbol grupy, nazwę grupy, dane studenta Oczywiście tworzymy w ten sposób pewną nadmiarowość danych, ale ta nadmiarowość w tym przypadku jest uzasadniona. Można ją zniwelować przy pomocy MySQL-owego GROUP_CONCAT, jednak nie jest to konieczne. Jeśli użyjemy powyższego zapytania, to listę studentów w określonych grupach możemy wygenerować w takiej oto pętli:
Taką oto tablicę można już sobie ładnie wyświetlić w pętli foreach, przy czym musisz wykorzystać pętlę w pętli do wyświetlenia studentów, mniej więcej wyglądałoby to tak:
Pozostaje jedynie kwestia opatrzenia wszystkiego odpowiednimi znacznikami HTML. EDIT: Pisane z palca, więc mogą być "nieporozumienia". Ten post edytował mortus 4.02.2012, 17:51:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 1 Dołączył: 9.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niby wszystko gra, musiałem nieco przekształcić
bo odwracało mi tablice, wystąpił kolejny problem, otóż wyświetla mi tylko po jednej linii w danej grupie. Przykladowo, do grupy mam dodanych 3 uczniow a wyswietla mi tylko 1 proszę o ponowną pomoc. Ten post edytował tompibed 4.02.2012, 20:26:45 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak, rzeczywiści czegoś brakuje, a mianowicie numeru studenta:
I chyba teraz powinno działać, cho jak mówie, to wszystko pisane "z palca". |
|
|
![]()
|
|
niestety nadal nic...
![]() Wyświetla mi tylko ostatnią osobę która przynależy do danej grupy Ten post edytował tompibed 5.02.2012, 11:41:53 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 8 Dołączył: 19.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tompibed, niemożliwe. Pokaż twój kod.
|
|
|
![]()
|
|
Oto cały kod
dane jakie mam w tabeli imie1 nazwisko1 G10 imie2 nazwisko2 G11 imie3 nazwisko3 G10 imie4 nazwisko4 G11 imie5 nazwisko5 G10 Wyswietla mi w taki sposob Grupa G10 imie5 nazwisko5 Grupa G11 imie4 nazwisko4 |
|
|
![]()
|
|
Zamiast 'numer_studenta' daj $numer_studenta. Pisałem z głowy i się walnąłem.
|
|
|
![]()
|
|
No tak mogłem sam na to wpaść, dzięki za pomoc
![]() muszę się jeszcze dużo nauczyć. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:25 |