![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Borykam się z takim problemem i nie wiem - nie mogę sobie przypomnieć.
Może ktoś z was mi przypomni jak tego dokonać. Mianowicie jest tabela zawierająca następujące wpisy: id_aut kod_autoryzacji data_wygasniecia ---> zapisana w formacie Y.m.d - H:i:s czyli 2012.02.02 - 18:02:45 mój kod wygląda tak w zasadzie jego początek:
Nie ważne jaka jest ta data to zawsze pokazuje ze jest autoryzacja do usuniecia Moje pytanie: Jak sformułować zapytanie if aby brał pod uwagę że data wygaśnięcia jest mniejsza lub równa od daty aktualnej ? bo w ten sposób coś mi nie działa Ten post edytował majesgrudziadz 2.02.2012, 18:37:34 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wykorzystaj moc bazy. Zobacz manual NOW() zamiast bawić się w $data_aktualna. Potrzebujesz tego Selecta? Bo możesz wykorzystać
Ten post edytował viking 2.02.2012, 18:15:25 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolego viking a jak było by lepiej ?
twój sposób czy na wykorzystanie mocy bazy czy mój sposób który właśnie poprawiłem i powinien działać ... jeszcze to sprawdzę ![]()
Bo z tego co mi się wydaje to NOW() zapisze date w formacie RRRR-MM-DD GG:MM:SS a ja mam format daty RRRR.MM/DD - GG:MM:SS Ten post edytował majesgrudziadz 2.02.2012, 18:41:34 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Twoje pole w bazie musi być typu daty więc nie ma możliwości żeby nie porównało. Chyba że jakimś cudem jako string wcisnąłeś. To co robisz jest bezsensowne. Obciążasz bazę niepotrzebnym selectem, obciążasz serwer parsowaniem by w końcu zrobić to, co ci podałem.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Moja wersja sprawdzona i działa w 100%
Co do obciążania to zadaje pytanie select czyli twoja wersja również zada pytanie select Moja wersja usuwa wpisy jeżeli tak samo jak twoja Więc nie widzę różnicy w obciążalności serwera jednakże z ciekawości wypróbuję twoją wersję gdyż jak już pisałem w poprzednim poście ... dawno nie pisałem scryptów, dużo się pozmieniało, więc nie dość, że muszę sobie wszystko przypomnieć to i pouczyć się nowych możliwości więc każda rada i propozycja jest dla mnie przydana ![]() ![]() Hmm jednak moja wersja nie działa tak do końca ... wyświetla tylko 1 zapytanie reszty nie chce ... może ktoś podpowie dlaczego ? Ten post edytował majesgrudziadz 2.02.2012, 19:14:58 |
|
|
![]()
|
|
A gdzie ja robię selecta? Jak będziesz miał milion rekordów to wszystkie wybierzesz, po czym je ziterujesz w PHP żeby kilka skasować? Naprawdę zrób jak Ci mówię bo nie potrzebujesz inaczej.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem po swojemu ... takich rekordów w bazie to będzie koło 2 na tydzień
![]() Jak próbowałem zrobić tak jak pokazałeś to nie generuje mi daty :/ Btw w późniejszej fazie kodu wyciągam jeszcze z tabeli adres email i wg niego usuwam usera który nie aktywował konta w przeciągu 24h więc już totalnie nie wiem jak zrobić to po twojemu ![]() Dlatego zostałem przy mojej wersji. |
|
|
![]()
|
|
A pokaż mi jak wiążesz z tabelą użytkowników? Trochę schemat rozjaśnij.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 12:13 |