![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 1 Dołączył: 12.01.2009 Skąd: Kanapa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam kolejny z ciekawcyh problemów. Mam 2 tabele w jednej trzymam kategorie i podkategorie. a w drugiej produkty.
wygląda to mniejwiecej tak: [id][kategoria][rodzic] 1 glowna 0 2 glownainna 0 3 glownajesze 0 4 podkategoria 1 5 podkategoria 1 6 innapodkategoria 2 7 innapodkategoria 3 I wyświetla je po przeszukaniu "rodziców" jesli katogoria jest 1 to wyswietla podkategorie z rodzicem "1" . I przy dodawaniu produktu przypisywany jest nr podkategori dzieki temu wiem do której powinien należeć. Niewiem na ile to jest optymalnie ale puki co niemam lepszego pomysłu..Ale nie o tym teraz, potrzebuje zrobić cos takiego ,żeby wyswietlić wszystkie produkty które są w podkategoriach należących do kategori "glowna". I nie bardzo wiem jak sie do tego zabrać, wylistować wszystkie podkategorie i przeszukać produkty ? Macie jakieś pomysły jak to zrobić ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 3 Dołączył: 18.08.2011 Skąd: Chrzanów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Wiesz jaki ID ma kategoria główna więc znaleźć tej kategorii dzieci to żaden problem.
2. Albo robisz JOIN'a kategorii na produkty albo rozbijasz to na dwa osobne SELECTy, czyli a ) Szukasz dzieci b ) szukasz produktów należących do tych kategorii (WHERE id_cat IN(...)) Ten post edytował melkorm 1.02.2012, 00:12:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 1 Dołączył: 12.01.2009 Skąd: Kanapa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zaajcu dzieki za pomoc, działa (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) zrobiłem sobie to wczoraj na 2 zapytania ale skoro można w jednym to chyba lepiej i wydajniej - tak że dzieki za pomoc
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 17:40 |