![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem, wiem. Pewnie uznacie, że to jest za proste na wasze tęgie umysły, jednak prosze o trochę wyrozumiałości, dla mnie biednej stotki
![]() Tak sobie ćwiczę i ćwiczę pisanie, i napotkałam taki o to problem. Z tabeli 10 elementowe, wyszukać liczby parzyste, oraz ile ich było. Zliczyć sumę tych liczb. Jednyne co wiem to: Kod $lliczby = array(1,2,3,4,5,6,7,8,9,10); I praktycznie na tym kończy się moja "wiedza".. : / Domyślam się, że wypada użyć pętli while, oraz instrukcji if, jednakże za chiny ludowe nie mam pojęcia jak tego dokonać... Próbowałam już kilkanaście razy i nie wiem jak się za to zabrać... Chyba programowanie mnie nie lubi... : / -------------------- Żeby nie było, jestem kobietą. :)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy da radę uprościć ten skrypt jeszcze bardziej, nie używając w nim funkcji?
Kombinowałam z czymś takim : Kod if(($b>5)&&($b<10))
Ten post edytował hekate20 31.01.2012, 23:43:58 -------------------- Żeby nie było, jestem kobietą. :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to literujesz po tablicy używając while / foreach / for I sprawdzasz czy liczba jest parzysta czy nie (w linku który podałem masz jak to zrobić) i wtedy tworzysz sobie dwie zmienne przed pętlą i je zwiększasz odpowiednio.
PS. To co podałaś sprawdza czy zmienna $b jest większa od 5 i mniejsza od 10. PS2. Używaj poprawnego znacznika BBCode dla php jest to PHP. Ten post edytował melkorm 31.01.2012, 23:48:27 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
OK. Dzięki
![]() -------------------- Żeby nie było, jestem kobietą. :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 08:17 |