![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--Krzysztof-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Hej. Mam zapisaną datę w formacie dd.mm.rrrr w bazie i chciałbym wyświetlić wszystkie wyniki które mieszczą się w tym samym tygodniu co to baza. Czyli załóżmy Poniedziałek to 01.02.2012, Niedziela to 07.02.2012. No a data w bazię jest 04.02.2012, No to chciałbym wyświetlić wszystkie wyniki które mają datę od poniedziałku do piątku.
Z góry dzięki za pomoc, starałem się to wytłumaczyć jak najlepiej. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to Ci jest potrzebne: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.5/en/dat...-functions.html
|
|
|
--Krzysztof-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Przejrzałem to, ale nie wiem jak tego użyć. Nie jestem na tyle zaawansowany, a dużo rozumiem z przykładów. Mógłby ktoś coś zarzucić? Dziękuje.
|
|
|
-Krzyszt0f- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wie ktoś coś?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 140 Pomógł: 22 Dołączył: 1.05.2009 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli znasz daty początku i końca tygodnia to:
- Zmieniasz sobie daty na czas unixowy i wyświetlasz wszystkie, które mieszczą się w tym przedziale tygodnia Jeżeli nie znasz daty początku i końca tygodnia to: za pomocą http://dev.mysql.com/doc/refman/5.5/en/dat...ction_dayofweek pobierasz sobie który to jest dzień tygodnia i sprawdzasz czy w następnych datach (do góry i w dół) zwracana wartość funkcji dayofaweek mieści się w przedziale 1-7 To drugie chyba będzie najlepsze, szybko sprawdzi i będzie dla każdego tygodnia. Funkcja dayoftheweek zwraca 1-niedziela, 7-sobota. Ten post edytował Zosiek 1.02.2012, 13:57:42 -------------------- Pamiętaj ja staram się pomóc tobie, a ty może kiedyś pomożesz mnie. :D
Pomogłem Ci?? Jeśli tak to jestem z tego dumny. Jeśli nie to postaram się bardziej - nikt nie jest doskonały :P Kliknij przycisk Pomógł pod postem, który Ci pomógł. |
|
|
--Krzysztof-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wielkie dzięki, nawet mam pomysł jak to ma działać.
![]() Tylko nie wiem jak do zmiennej przypisać to dayofweek. Trzeba zrobić zapytanie, czy co? |
|
|
--krzysztof-- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
--krzysztof-- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
operatora łączenia używa się po obu stronach a nie po jednej.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
--krzysztof-- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Bo dalej nie dałeś wszędzie operatora łączenia.
|
|
--krzysztof-- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Powinny byc jeszcze przynajmniej dwie kropki oprócz zera, więc coś kręcisz
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
--krzysztof-- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 04:01 |