![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
na pewno na początku wszystkim wyda się to śmieszne, ale mam problem z sesją. Nie jest to mój pierwszy raz, zaznaczam na wstępie, kiedy korzystam z sesji i jak do tej pory wszystko zawsze ładnie pięknie działało. Oczywiście na początku każdego pliku stosuję: session_start(); , zmienne przekazuję w postaci: $_SESSION['zmienna']=$zmienna; a na kolejnych stronach pobieram: $zmienna=$_SESSION['zmienna']; I niestety nie chce to zadziałać. Tzn. na pierwszej stronie, gdzie definiuję sesję i wywołuję ją do przetestowania, działa, natomiast po przejściu dalej gubi zmienne i nic nie wyświetla. Żeby było śmieszniej, problem ten występuje w Firefox, natomiast w Internet Explorer już nie. Ale żeby nie było za łatwo, nie wiem czy do końca jest to problem samej przeglądarki, bo uruchomiłem inną moją stronę, która obsługuje sesję i.. działa bez problemu w Firefox. Nadmienię, że wszystkie polecenia kopiowałem z mojej poprzeniej strony, więc nie ma mowy o błędzie typu literówka. Czy ma ktoś pomysł o co może chodzić? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A jaki to ma związek z MYSQL?? Patrz proszę gdzie piszesz - przenosze.
wlacz wyswietlanie wszystkich bledow: Temat: Jak poprawnie zada pytanie -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na pierwszy rzut oka coś jest na rzeczy z FF skoro tylko w nim jest ten problem... może nie akceptuje ciasteczek z tej strony itd... sprawdź jakie ciasteczka od tych stron z sesją wyświetli FF
-------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 2.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może uzywasz niezwiadomie trybu inCognito, tam sesja nie działa
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oj chyba działa
![]() (Tylko wszystko jest kasowane po zamknięciu przeglądarki) -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znalazłem następujące ciasteczka:
- _utma - _utmz - ResolutionParams - PHPSESSID |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 2.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dana z sesji zawsze będziesz miał kasowane po wyłączeniu przeglądarki, zmień dane z sesji na cookie, to nie będą znikać (prz ustawieniu odpowiednio długiego TTL) ewentualnie mozesz miec też w przeglądarce ustawione żeby czyścił wszystkie dane po zamknięciu przeglądarki
|
|
|
![]()
|
|
No ok, ale z drugiej strony testuję 2 strony (obydwie sam zrobiłem) z tym samym kodem, na tym samym serwerze. Jedna działa w Firefox a druga nie. Gdzie tu jest jakaś logika?
|
|
|
![]()
|
|
w takim razie muszą być jakieś różnice, jakiś błąd. masz raportowanie włączone i nic nie wyświetla? Może w którymś momencie nadpisujesz ta zmienną, tylko na ff nie działa?
|
|
|
![]()
|
|
Miałem i nie wyświetlił żadnych błędów. W sumie to by się zgadzało, bo w IE działa bezproblemowo.. Kiedy przekazuję $zmienna=$_SESSION['zmienna']; i sprawdzam co zawiera poprzez echo, nie ma nic
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przede wszystkim pokaż kod. Jak kod będzie napisany dobrze, to wtedy można szukać przyczyny gdzieś indziej.
|
|
|
![]()
|
|
Zatem tak:
1. sesja startuje w tym miejscu:
2. Natomiast w kolejnym pliku, gdzie przekazana jest sesja, nie ma nic:
Więcej chyba nie trzeba? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
MIales włączyc wyswietlanie wszystkich bledów. Napisałeś ze to zrobiłeś, ale tego nie zrobiłeś. Bo jakbyś to zrobił to przy tym zapisie:
$login = $_SESSION['login']; miałbys bledy. W linku co ci podalem masz napisane jak to robić. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Miałem włączone, ale już wyłączyłem. Zresztą poniżej wstawiam, z raportowaniem, ale żadnych błędów nie wyświetlił.
1.
2.
|
|
|
![]()
|
|
error_reporting(E_ALL);
ini_set('display_errors','1'); Daj to przed session_start() ![]() oraz:
co zwraca? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Na stronie 1.:
Array ( [login] => lechu [haslo] => lechu ) Na stronie 2.: Array ( [login] => [haslo] => ) |
|
|
![]()
|
|
Czyli sesja zawiera indeksy ale bez wartosci.
1) To na pewno jest cały kod? 2) Nie masz przypadkiem włączonej opcji register_globals? Jesli tak to ją wyłącz. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
1) Kod jest dużo dłuższy, ale jeśli chodzi o sesję, to są tylko te linijki.
2) Nie mam włączonego register_globals - mało tego, przed chwilą włączyłem, to w ogóle mi wszystko wysypało i nie mogłem włączyć wcale strony |
|
|
![]()
|
|
Nie kazałem ci włączać tylko wyłączać.
Cytat Kod jest dużo dłuższy, ale jeśli chodzi o sesję, to są tylko te linijki. Pokaz jednak cały kod. Bo to nie możliwe by wartosci w sesji same z siebie znikały
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
1.
2.
Naprawdę nikt nie ma żadnego pomysłu? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 12:36 |