![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest funkcja:
Kod substr_replace($string, 'slowo', 5, 10) ktora miedzy 5 a 10 znakiem wpisuje "slowo" w miejsce istniejacych. Czy jest jakas funkcja (jesli tak to jaka) ktora robi to samo tylko ze zamiast nr znaku mozna tam wpisac fraze, czyli realizowalaby taki algorytm: miedzy zlowem A i B skasuj wszystko a w to miejsce wstaw slowo C przy czym slowo A i B to rozne stringi. -------------------- run Forest run ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powinno się to zrobić za pomocą wyrażeń reguralnych ale 1. nie wychodzi coś mi to ;-) 2. podobno nie należy nadużywać regexp bo dłużej się wykonują. W każdym razie można to zrobić tak:
Pozdrawiam. Bartek Ten post edytował marlowe 18.07.2004, 21:46:45 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Probowalem to robic na wyrazeniach reguralnych ale mi tez cos nie wychodzi.
Przy okazji, jedna linijka ma blad, tak chyba jest poprawnie: Kod $new_string1[0].$short_string1.$my_short_string.$short_string2.$new_string2[1]; Jednak nie do konca mi o to chodzilo [moja wina bo nie napisalem]. Dane pary slow [A i B] moga wystepowac w frazie wielokrotnie i chcialbym zamieniac wszystkie. Przy czym slowo B wystepuje rowniez oddzielnie. Algorytm mialby wygladac jakos tak: - znajdz slowo A - znajdz pierwsze slowo B [wystepujace po A] - skasuj wszystko miedzy A i B - wstaw slowo C [miedzy A i B] - znajdz nastepne slowo A - itd. az do konca stringu Ten post edytował jol.us_ 19.07.2004, 10:27:38 -------------------- run Forest run ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2003 Skąd: Poland, Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
POEZJA
![]() O to mi chodzilo. Sliczne dzieki. -------------------- run Forest run ...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 06:43 |