![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 3 Dołączył: 30.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
pracuje w oparciu o Framework Codeiginiter i chciałbym wprowadzić możliwość tworzenia kont profilowych użytkowników, które byłyby wyświetlane w adresie subdomeny albo jako nowa domena podpięta pod serwer. Co do subdomen to zostaje Wildcard, serwer jest w oparciu o Nginx wiec sprawdzanie hosta i odpowiedni rewrite (profil/$host gdzie host jest np. nazwa użytkownika) myślę że to powinno zadziałać ? Nie mam jednak pomysłu co robić w sprawie nowych domen np. użytkownik życzy sobie podpięcie domeny ja.pl pod konto swojego profilu ? Sprawdzanie za pomocą $_SERVER z jakiego hosta została wywołana strona i odpowiednie parsowanie wydaje się dość naiwne. Czy może lepiej jakiś skrypt nasłuchujący ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 4 Dołączył: 12.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do subdomen to zostaje Wildcard, serwer jest w oparciu o Nginx wiec sprawdzanie hosta i odpowiedni rewrite (profil/$host gdzie host jest np. nazwa użytkownika) myślę że to powinno zadziałać ? bardzo dobre rozwiązanie - już na poziomie serwera (sam tak kiedyś zrobiłem). Jest jeszcze inne rozwiązanie, bez .htaccess, wersje językowe w jednym z serwisów rozwiązałem tak: pl.domena.pl en.domena.pl ru.domena.pl wszystkie subdomeny były podpiętę pod główną witrynę - a z poziomu php wykrywałem i ustawiałem jezyk w session. Ciut wolniejsze - bo potrzeba Ci ok 100 linijek kodu na walidacje, języki, preferencje usera itp itd. Czyli u Ciebie - przekierowanie wszystkich subdomen na główną witrynę i po hoście rozpoznanie. Nie mam jednak pomysłu co robić w sprawie nowych domen np. użytkownik życzy sobie podpięcie domeny ja.pl pod konto swojego profilu ? Sprawdzanie za pomocą $_SERVER z jakiego hosta została wywołana strona i odpowiednie parsowanie wydaje się dość naiwne. Czy może lepiej jakiś skrypt nasłuchujący ? Nie widzę innego rozwiązania, ewentualnie odrazu przekierowanie do `profile/%user/`, w htaccess także możesz zrobić tego rozpoznanie i przekierowanie do odpowiedniego konta. Do tego prosty panel zarządzania i możesz zrobić sobie autorgenerowany htaccess. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 2.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W przypadku dy chcesz rozróżniać serwisy w stosunku do domeny (nie subdomeny) możesz zrobić helpera
Jego zadaniem jest sprawdzanie juz na poziomie servera z jakiej domeny jest request i wystawienia flagi, w zalezności od flagi ładujesz odpowiednie komponenty, grafiki etc. Ja tak mam zrobione kilka stron i działa wyśmienicie. Sam helper jest bardzo prosty (to tylko przykłąd)
I teraz gdy potzrebujesz załadować coś różnego sprawdzasz zmienną $flaga i w zalezności od jej zawartości wstawiasz na stronę odpowiednie elementy |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 21:30 |