![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 3 Dołączył: 3.04.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
witam, niedawno zacząłem dopiero poznawać wyrażenia regularne stąd więc moje problemy
i tak zmienne
przyjmują one wartości jakie chciałem. poźniej natomiast zaczynają się schody
zdaję sobie sprawę że jest tu wiele błędów, ale liczę że znajdzie się jakaś dobra duszyczka i je wskaże bądź chociaż poda jakieś wskazówki co tu zmienić pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 60 Dołączył: 5.10.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem do końca co ty chcesz osiągnąć tym regexp'em, ale zastanów się, czy aby na pewno chcesz tak to zrobić. Z pewnością jest lepsze, bardziej optymalne rozwiązanie niż bawienie sie w takie cuda.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 3 Dołączył: 3.04.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
wydawało mi się ze do takich właśnie celów służą wyrażenia regularne. w jaki inny sposób mam wyciągnąć słowa znajdujące się w danych komórkach tabeli? byc może źle zrozumiałes przeznaczenie skryptu, ma przeszukiwać całą zawartośćstrony w poszukiwaniu słów między konkretnymi komórkami tabeli. co prawda powyżej uzylem preg_match a nie preg_match_all, ale to był tylko przykład. w jaki sposób więc sobie z tym poradzić?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 60 Dołączył: 5.10.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz na przykładach:
http://stackoverflow.com/questions/4044812...t-not-in-a-link Innym rozwiązaniem jest sscanf, ale to wszystko zalezy od sytuacji, tak czy inaczej najpierw wydobądź dane z tej tabeli, a co najwyżej potem baw sie juz prostszymi / czytelniejszymi regexp'ami. |
|
|
![]()
|
|
poradziłem sobie z tym o co pytałem jednak za pomocą wyrażenia regularnego, nie bardzo mogłem zaczaić tamte przykłady. jeśli jednak nadal ktoś chce pokierować mnie na inną metodę to proszę o jakieś przykłady. w każdym razie do sedna, wyrażenie wygląda tak, fakt jest trochę zagmatwane ale robi to co miało robić
tyle że zapomniałem o jednym fakcie w taj tabeli występują dwa różne rodzaje wierszy które różnią się tym fragmentem czy jest możliwe wyrażenie, które w przypadku pierwszym wyciągnie do tablicy WLASCICIEL, PLEMIE, GRACZ a w przypadku drugim tylko WLASCICIEL, a brak pozostałych pól będzie oznaczał puste pole tablicy? mam nadzieję że problem przedstawiłem w miarę jasno, pozdrawiam Ten post edytował El Nino9 31.01.2012, 00:53:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w plemionach masz wiele tabel zagnieżdżonych w innych tabelach, nieraz zmieniają strukturę... ech nie grałem już z 2 lub 3 lata ^^
do wyszukiwania informacji w drzewie DOM znacznie lepszym narzędziem od wyrażenia regularnego będzie (wybierz sobie lub poszukaj innej biblioteki która obudowuje PHP DOM): PHP DOM phpQuery PHP Simple HTML DOM Parser Po pobraniu odpowiedniej porcji informacji dopiero jeśli zachodzi potrzeba baw się z wyrażeniami regularnymi (i tak masz limit 5 akcji na sekundę ^^) swoją drogą skorzystaj też z danych serwerowych gdzie można sobie dowolne listy ułatwiające grę z nich wygenerować -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 15:03 |