![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 28.07.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam zrobiony prosty sklep internetowy w php + mysql, docelowo miał być 1 język (polski), ale teraz chciałbym wprowadzić 2 języki więcej i zastanawiam się jak to zrobić. Napisałem prostą klasę do obsługi języków na stronie (tj. menu, teksty, waluta). W panelu administracyjnym mam możliwość wprowadzania/edytowania produktów. Zastanawiam się jak zrobić możliwość dodawania produktu w kilku językach. Pomyślałem, że można zrobić coś w rodzaju switch tabs (jquery), ale co dalej? To się tyczy zarówno ceny jak i opisu produktu.
W bazie, tabele z produktami mam taką: id | cat | name | desc | price I teraz zastanawiam się czy dodać do tej tabeli kolumnę LANG i tam wrzucać skrót języka, np. pl, en, de... Minusem tego jest ilość rekordów, bo jak będę miał 5 języków, to dla 1 produktu będzie 5 rekordów... Macie jakiś pomysł? Ten post edytował dstp 25.01.2012, 15:14:24 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 76 Dołączył: 27.12.2011 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym tłumaczył nazwę i opis po przez zbudowanie i użycie translatora. W bazie mogą być wpisy po polsku, lecz jeśli użytkownik chce otrzymać dane w innym języku to następuje tłumaczenie tekstów na inny język, dzięki tłumaczeniom zawartym w plikach PHP, XML etc.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 28.07.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
to jest bez sensu... ale dzięki za odp.
czekam na inne pomysły. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 76 Dołączył: 27.12.2011 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro nie podoba Ci się mój pomysł, to za przeproszeniem rusz dupę i użyj wyszukiwarki, bo było to już wiele razy omawiane, a nikt nie będzie tego kolejny raz tobie omawiał.
|
|
|
![]()
|
|
[cenzura]
Powód edycji: [Spawnm]:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 17:56 |