![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2010 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
ostanio przysło mi ostrzeżenie o rozsyłaniu spamu, odkryłem nowe pliki na serwerze, rozumiem że ktoś sie włamał i wykorzystał mój serwer zna ktoś te pliki? i jak skutecznie zabezpieczyć sie przed tym nieautoryzowane pliki: 8taIf4yjp.html Yg3tBUjQw.html ddslbyi.php
ddseuaq.php
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co widzę to te pliki PHP to nie żarty :/
Te pliki ustawiają sobie nieokreślony czas na wykonywanie, ingorują rozłączenie w userem (w teorii mogą chodzić non-stop) a kod do wykonania otrzymują poprzez $_POST :/ Spamowanie to i tak mało w porównaniu z tym co ktoś mógłby z nich wycisnąć... Zabezpiecz dobrze serwer... Nie znam tych plików ale można nimi wiele zdziałać... :/ Co do opcji skąd się wzięły i jak się zabezpieczyć: 1. Pozmieniaj wszystkie hasła (na jakieś mocne - tak w razie czego) 2. Czy korzystasz na stronie z jakiejś gotowej biblioteki, CMS'a, skryptu, który może zapisywać pliki na serwerze? Jesli tak to ktoś mógł wykorzystać dziurę w kodzie takich skryptów... 3. Co to za serwer? Na czym stoi? Na jakim hostingu/w domu? Od tego dużo zależy... -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2010 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Serwer wirtualny Pro - w ovh.pl
nie korzystam z gotowych rozwiazań, tylko małe firmowe strony typu edcar-sacz.pl. już sie zabieram za zmiane haseł podmieniłem im treść w plikach na
a czy może powinienem gdzies złożyć zawiadomienie o włamaniu? Nie wiem do jakiego celu ktoś wykorzystywał mój serwer ale zeby później na mnie nie było ![]() włamy sa z adresu ip 188.95.49.179 Ten post edytował adi456 25.01.2012, 17:32:33 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 21:18 |