![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Podpowie ktoś jak w dobry sposób porównać podobieństwo tekstół, tzn w ilu % pasują do siebie?? Wiem że istnieje similar_text() a coś oprócz tego?? Potrzebuje porównać kilka tekstów i wybrać pasujące do siebie. Pozdrawiam Krzysztof |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W jaki sposob chcesz je porownywac? Chcesz korzystac z algorytmow porownawczych?
Mozesz sobie rozbic teksty na olbrzymie tablice i porownywac literka po literce. Wartosc procentowa z wyniku chyba dasz rade policzyc. Masz jeszcze odleglosc levenshteina: http://pl.wikipedia.org/wiki/Odległość_Levenshteina i wbudowana funkcja http://pl.php.net/manual/en/function.levenshtein.php Jesli teksty po angielsku to mozna tez probowac soundex() i metaphone() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odpowiedź, pogłębie zaraz temat. Chodzi o to żeby za pomocą algorytmu porównać kilka tekstów (zajawki artykółów) i pogrupować je w podobne do siebie. Bardziej zależy mi na zbadaniu skuteczności takiego porównania
![]() Dzięki wielkie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podobienstwa artykulow nie buduje sie na podstawie tresci, a na podstawie taggow/etykiet. Dołącz do każdej zajawki powiedzmy około 8 etykiet [zależnie od treści która prezentuje] i na ich podstawie buduj podobieństwa
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
tak wiem, najlepszym rozwiązaniem są tagi, ale tutaj chodzi mi bardziej o pracę badawczą jak taki algorytm się sprawdzi. Na dłuższą metę pozabijałoby to pewie serwery, ale do badania wystarczy mi kilka tekstów do porównania.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 07:59 |