![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 8 Dołączył: 8.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Wykonałem CMS'a i prosiłbym o jego ocenę, jest to mój pierwszy CMS przy pomocy MySQL. Może szablony zrobiłem takie nie zbyt ładne, ale to tylko prezentacja demo CMS'a. Demo: http://cms.karol-drag.eu/demo_v1/ Ten CMS, zajmuje tylko 142KB (bez szablonów), a jego funkcje to:
Ten post edytował Daiquiri 25.01.2012, 08:14:34
Powód edycji: [Daiquiri]: Przenoszę do odpowiedniego działu.
-------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 121 Dołączył: 27.10.2007 Skąd: Poznań, Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko fajnie, ale skoro piszesz że szablon zbudowałeś tylko na potrzeby demo to co niby mamy oceniać? Może udostępnisz jakieś konto demo admina abyśmy mogli zajrzeć "do środka"
Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 8 Dołączył: 8.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystarczyło wejść na stronke, której link podałem, to byś wiedział, że jest tam podany login i hasło. Albo po prostu weszłeś na stronke a nie czytałeś co tam jest napisane.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ałć.... Zetu mam dla Ciebie złą wiadomość. Na ten twój panel admina można wejść bez znajomości loginu i hasła :/ Ja rozumiem, że chciałeś to mieć lekkie jak piórko, ale podstawowe zabezpieczenia to wypadałoby wprowadzić.
O samym cms: nie podoba mi się. Tworzę nową podstrone i nie mam wpływu na jej adres. Ty mi sam przypisujesz adres jako kolejny numer porządkowy :/ -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No to jak mam zabezpieczyć?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Poczytaj o sqlinjection
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Wyczytałem na jednej stronie, że takie coś może zapobiec włamaniom. Czy na pewno jest to skuteczny sposób?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wrzucasz kawałek kodu, ktory nie wiesz co robi. Ten kawałek kody sprawdza czy dane id to liczba czy nie. Jak to ma sie do hasla i loginu? Nijak.
Poczytaj o sqlinjection. Pełno tego w necie, pełno na naszym forum. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
A przy użyciu "mysql_real_escape_string"?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
zdecydowanie cieplej, jakies 90stopni.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Czy chodzi o taki kod?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
htmlspecialchars( addslashes - jest totalnie zbędne
|
|
![]()
|
|
A teraz ?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A teraz ? Teraz to błysnąłeś Cytat This function requires PostgreSQL 7.2 or later. znasz odrobinę angielski ![]() Zacznij czytać co jest napisane w manualu a nie na głupa będziesz wpisywał funkcje i pytał czy to zadziała. Poczytaj co jest źródłem problemu i jak temu zaradzić w temacie o sqlinjection jest napisane jak się przed tym zabezpieczyć Ten post edytował skowron-line 25.01.2012, 18:02:07 -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
No to jak mam to zrobić?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
czytałem, ale pierwszy komentarz nie zbyt zadowala i dlatego nie wiem, czy to co opisuje autor postu jest prawidłowe.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A przeczytałeś trochę więcej niż 1 stronę?
Co się dowiedziałeś o sqlinjection? Jak na razie, to widać tylko lenistwo. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Przeczytałem ok. 12 stron.
Sqlinjection zagląda nam do MySQL i wyciąga dane, można też usuwać i zmieniać dane w MySQL, czyli włamywanie się do bazy po przez zwykły formularz który nie zamienia ' i " na znaki tylko odczytuje je jako fragment kodu w php np. gdy w formularzu dopiszemy taki fragment Czyli w ttym przypadku usunie tabele o nazwie uzytkownicy. Dobrze myśle? A więc czy powinienem użyć i Czy jeszcze to nie to? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
htmlspecialchars wystarczy.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:21 |