![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 1 Dołączył: 17.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam pewien problem. Chciałbym zrobić prostą wyszukiwarkę na stronie. Ma ona przeszukiwać pliki php w katalogu i sprawdzać czy nie zawierają szukanej frazy. Wszystko działa jak należy jednak jest pewien problem. Otóż nie mogę sobie poradzić z rozróżnianiem wielkości liter. Jeśli wpiszę wyraz z wielkiej litery to nie wyświetla mi wyników z małej - i odwrotnie. Wiem, że powinienem najpierw zamienić "wypostowaną" zmienną np na małe litery i np cały przeszukiwany tekst na małe i wtedy porównywać. Ale nie wiem jak do tego podejść. Kod który użyłem jest znaleziony w necie - lekko przerobiony pod moje potrzeby.
Będę wdzieczny za każde naprowadzenie i każdą wskazówkę. Dodam tylko, że nie mam pojęcia w którym miejscu zastosować np strtolower.. pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
kolego po 1 nie ereg* tylko preg* się teraz stosuje, korzystasz z funkcji które są zdeprecjonowane.
jak już ładnie zamienisz to na preg* to poszukaj w google takiej frazy: preg case insensitive. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 09:47 |