Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [JavaScript] Prosty slider (li div) lewo - prawo + wyśrodkowanie elementów, need help
Elber
post 23.01.2012, 00:34:21
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

mam problem, szukałem wczoraj cały dzień jakiegoś prostego slidera który spełnił by moje oczekiwanie ale nic nie znalazłem, dla kogoś kto dobrze umie JS to nie będzie problem chyba a ja sobie z tym nie potrafię poradzić sad.gif Otóż chciałbym tutaj http://www.techos.pl/smolin/ (w miejscu gdzie są te drzewka w box'ach) zrobić slider, aby te boxy się przesuwały w lewo i prawo po kliknięciu w przyciski, wysokość fotki się nie zmieni jednak szerokość za każdym razem będzie inna, chciałbym aby na raz były tylko 2 elementy widoczne i aby były rozmieszczone w równych odstępach od siebie i od bocznych krawędzi (tak aby były na środku) (szerokość takiego boxa będzie się zmieniać w zależności od szerokości fotki) nie mam bladego pojęcia jak coś takiego zrobić, fajerwerków nie potrzebuję tylko prostego przesuwania tych boxów. Mógłby ktoś mi pomóc ?

Ogólnie chyba muszę policzyć ile elementów <li> jest, następnie aby odstępy 2 boxów były równe od siebie to muszę wykonać obliczenie: 900 - szerokość_pierwszego - szerokość_drugiego / 4 i wynik tego obliczenia dodać jako margin-left i margin-right do 2 boxów które aktualnie są wyświetlanie i za każdym razem kiedy te 2 boxy się zmienią takie obliczenie muszę wykonać tylko nie wiem jak to w JS wykonać sad.gif a następnie jakoś muszę zrobić aby po kliknięciu strzałki 2 pierwsze boxy zniknęły i pojawiły się 2 następne ...tylko jak ?

Żeby nie było że czekam cały czas na gotowe rozwiązanie biggrin.gif Bo cały czas działam biggrin.gif Już mi się niby przesuwa ... ale tak dziwnie przeskakuje i nie wiem jak zrobić żeby 2 elementy mi się tylko wyświetlały ;/

http://www.techos.pl/smolin/

Aktualnie jestem na etapie, aby tylko 2 elemnety były widoczne w równych odstępach wink.gif resztę już mam smile.gif

OK wink.gif Aktualnie robiłem tak jak chciałem .. ale jest to zrobione tak że 2 boxy są w 1 <li>

Ma ktoś pomysł jak przesuwać to o 1 div'a questionmark.gif

Ten post edytował Elber 23.01.2012, 00:34:53

--------------------
GG: 564555
Go to the top of the page
+Quote Post
ShadowD
post 23.01.2012, 01:03:32
Post #2

-----

Podziel "przesunięcie" na pół? :->

--------------------
Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube

Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince
+Quote Post
Elber
post 23.01.2012, 01:06:17
Post #3

-----

no ale teraz obliczam szerokości tych 2 div'ów w <li> i na tej podstawię obliczam odstępy żeby równe były smile.gif więc to nie takie proste chyba ... sad.gif

--------------------
+Quote Post
bzeebzee
post 23.01.2012, 01:06:23
Post #4

-----

Szkoda zachodzu i marnowania czasu. Proponuję ci zaprzyjaźnić się z biblioteką jQuery. W twoim przypadku poczytaj o pluginie jQuery Cycle. Odwali za ciebie całą robotę. Ty zaledwie wpisze kilka linijek JS tongue.gif

http://jquery.malsup.com/cycle/
+Quote Post
Elber
post 23.01.2012, 01:08:12
Post #5

-----

Gdybym wiedział jak te Cycle wdrożyć w moje potrzeby to bym go użył biggrin.gif A teraz ten slider też w jQuery mam

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 16.06.2025 - 20:06