![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 476 Pomógł: 96 Dołączył: 10.04.2008 Skąd: Koszalin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, wykonuję formularz po wykonaniu którego dane dodawane są do kilku tabel. Po dodaniu danych do jednej z tabel potrzebuję id tego wiersza aby wstawić do drugiej. Id ustawiane jest automatycznie.
Przykład: dodatki: Kod Id | test1 | test2 1 0 1 glowne: Kod Id | Id_dodatek | cos1 | cos2 1 1 1 1 Na początku wrzucam do tabeli 'dodatki' rekord, jego Id nie ustawiam w zapytaniu. Drugie zapytanie, dodanie rekordu do 'glowne' gdzie potrzebuję Id dodatku. Nie mam pomysłu jak pobrać dokładnie to Id. Ostatniego Id nie mogę pobierać, ponieważ mogły by występować problemy podczas wykonywania zapytań do tej tabeli. Szukałem informacji, czy da się po wykonaniu Insert pobrać wartości tego rekordu lecz nie znalazłem. Ten post edytował pitu120 20.01.2012, 17:09:37 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś słabo szukałeś:
- PHP - mysql_insert_id(), - MySQL - LAST_INSERT_ID(). Ewentualnie MySQL-owy trigger AFTER INSERT + zapytanie z UPDATE zamiast INSERT po stronie php. Istenieje pewne ryzyko, że pomiędzy jednym a drugim INSERT-em coś pójdzie nie tak, dlatego warto rozważyć transakcje w tym miejscu. Ten post edytował mortus 20.01.2012, 18:06:15 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:16 |