![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Chcę przekazać zmienną z bootstrap do klasy w bibliotece i nie za bardzo wiem jak to zrobić. A nigdzie nie ma nic na ten temat. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 5 Dołączył: 26.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może przekazać w parametrze lub stworzyć jakiś getter? Nie wiem czy rejestr to dobra opcja..
-------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 5 Dołączył: 26.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 96 Pomógł: 6 Dołączył: 22.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zend_Registry to czyste zło. Równie dobrze można korzystać z global. Z tego co pamiętam to w bootstrap robisz metodę chronioną _initZmienna, zwracasz w niej wartość którą chcesz uzyskać. Potem w kontrolerze odwołujesz się do tego poprzez:
-------------------- ZF developer
|
|
|
![]()
|
|
hmm... musze poczytac i spradzic czy to takie wielkie zuo
![]() dot. tenatu: jak chcesz pobrac zmienna w sposob podany przez @snapshot, ale nie w kontrolerze to robisz tak:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 96 Pomógł: 6 Dołączył: 22.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można tak, ale jest to podobne do wcześniej wspomnianego Zend_Registry. Od tego jest kontroler aby przekazywać do obiektów z bibliotek dane. Oczywiście tak jest wygodniej, ale po jakimś czasie albo kod stanie się nie elastyczny, albo nie będziemy w stanie zapanować nad aplikacją. Takie jest moje zdanie w tym temacie
![]() -------------------- ZF developer
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można tak, ale jest to podobne do wcześniej wspomnianego Zend_Registry. Od tego jest kontroler aby przekazywać do obiektów z bibliotek dane. Oczywiście tak jest wygodniej, ale po jakimś czasie albo kod stanie się nie elastyczny, albo nie będziemy w stanie zapanować nad aplikacją. Takie jest moje zdanie w tym temacie ![]() Właśnie dlatego sądzę, że rejestr nie służy do tego, dodając zmienną do niego udostępniasz ją CAŁEJ aplikacji, a w jakim celu widok ma znać np. dane połączenia z mysql? (Przykład przejaskrawiony, ale oddaje sens) Rejestr jest bardzo często porównywany do zmiennych globalnych i jest to moim zdaniem słuszne porównanie, bo różnic nie sposób podać oczywiście pomijając implementację język z core zf. -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]()
|
|
Dokładnie to samo napisałem wyżej
![]() -------------------- ZF developer
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 10.07.2025 - 05:09 |