![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 392 Pomógł: 7 Dołączył: 11.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam formularz, a w nim kilka pól, które trzeba wypełnić. Natomiast za pomocą PHP sprawdzam i weryfikuję każde z nich.
Teraz napisze w czym problem. Załóżmy, że formularz ma 5 pól, które trzeba wypełnić. Więc sprawdzam czy każde pole jest wypełnione za pomocą osobnych warunków. Jeśli użytkownik nie wypełni pola 1 wyświetla się komunikat: "Nie wypełniłeś pola 1." Jednak jeśli użytkownik nie wypełni pól 1, 2, 3 wyświetlają się komunikaty: "Nie wypełniłeś pola 1." "Nie wypełniłeś pola 2." "Nie wypełniłeś pola 3." Czasami może być ich zbyt dużo. Jak napisać warunek, który pozwalał by się wyświetlać każdemu z komunikatów, ale jeżeli nie zostało uzupełnione tylko 1 z tych pól? Natomiast jeśli nie uzupełnionych pól jest więcej niż 1 wtedy wyświetlał by się komunikat z nazwami pól. np.: "Nie wypełniłeś pól pole 1, pole 2, pole 3 ."
Powód edycji: [wookieb]:
-------------------- Jeśli Ci pomogłem wciśnij
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
W tablicę to wszystko, ew. grupuj w podtablice.
Za mało informacji podałeś. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.06.2025 - 21:15 |