![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Raczkuję w temacie PHP, ale wcześniej pisałem programy w C i trochę C++, więc jestem w przedszkolu PHP, ale wizję mam już szkolną. Mianowicie moje pytanie do forumowiczów i opiekunów brzmi następująco: Czy jest możliwe składanie tekstu przez PHP? Krótki opis tego co mam na myśli: Chce napisać instrukcję obsługi do pewnego urządzenia, które dalej będę nazywał złożeniem. To złożenie składa się z wielu części. Złożenie to występuję w wielu konfiguracjach częściowych. Konfiguracja tych części jest dowolna, w zależności od zastosowania. Do każdej części mam przypisany opisowy tekst czyli cześć #xx == Tekst #xx. Dodatkowo części mają swoje rysunki, które też chciałbym (opcjonalnie) zamieszczać. Całościowa instrukcja będzie składową tekstów i rysunków opisujących części tego złożenia. Urządzenia te mają swoje specyficzne nazwy i wartości wymiarów, które w instrukcji często się pojawiają. PHP obsługuję zmienne do, których przypiszę te nazwy i wymiary. Teksty opisujące części chciałbym umieścić w bazie danych - chyba w MySQL, ale to jeszcze przede mną. Na razie teksty mogą być pobierane z plików tekstowych umieszczonych na serwerze. Wynikiem końcowym chce aby był HTML ze wszystkimi swoimi możliwościami stylów, który mam nadzieję za pomocą DOMPDF przerobię na PDF. Na razie nie pytam i nie proszę o szczegóły jak to zrobić, pytam doświadczonych czy jest to możliwe, czy coś takiego jawi się Wam przed oczami? Czy podążać tą drogą, drogą PHP i MySQL ? Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 31 Dołączył: 14.12.2010 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobienie takiego czegoś jest możliwe , i powieidzał bym że nawet całkiem proste. Zależnie na jakim serwerze będziesz chciał to odpalić, bo nie wszędzie zadzaiła , ale zainteresuje się WKHTMLTOPDF który zamina czysty html na pdfa.
-------------------- Jeżeli pomogłem kliknij "Pomógł" :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:04 |