![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Mój problem dla was moży być banalny, ale ja znowu nie mogę sobie poradzić... ![]() Otóż robię wszystko tak jak jest napisane w książce. Kod przepisuje krok po kroku... Niestety jak odpalam na localu ciągle wyrzuca mi błąd: Parse error: syntax error, unexpected $end in C:\wamp\www\moviesite.php on line 66 Najśmieszniejsze jest to, ze 66 linia to zakończenie </html> Wklejam cały kod. Może wy znajdziecie jakiś błąd i powiecie co jest nie tak. Ja szukałam kilkanaście razy z palcem w książce i nosem w monitorze. Nie znalazłam... Kod <?php
session_start(); //sprawdz czy uzytkownik zalogował się podajac prawidlowe haslo if ($_SESSION['authuser'] !=1 ) { echo "Przepraszamy, ale nie masz uprawnien do ogladania tej strony"; exit(); } ?> <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml"> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" /> <title>Untitled Document</title> </head> <body> <?php include "header.php";?> <?php $favmovies = array("Owczarek niemiecki", "Jamnik", "Mastif", "Dog niemiecki", "Amstaf", "Bokser", "Jork", "West", "Colie", "Maltanczyk"); if (isset($_REQUEST['favmovie'])) { echo "Witamy na stronie użytkowniku"; echo $_SESSION['username']; echo "! <br>"; echo "Moja ulubiona rasa to:"; echo $_REQUEST['favmovie']; echo "<br>"; $movierate = 5; echo "Moja ocena dla tej rasy wynosi"; echo $movierate; } else { echo "Lista ". $_POST["num"] . " moich najlepszych ras:<br>"; if (isset($_REQUEST['sorted'])) { sort($favmovies); } //lista filmów $numlist = 1; while($numlist <= $_POST["num"]) { echo $numlist; echo "."; echo pos($favmovies); next($favmovies); echo "<br>"; $numlist = $numlist + 1; } ?> </body> </html> -------------------- Żeby nie było, jestem kobietą. :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 6 Dołączył: 2.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zamknąłeś klamerki w 44 linijce. @down, się zdarza ![]() Ten post edytował Wicio 17.01.2012, 23:27:55 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 76 Dołączył: 27.12.2011 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Brak zamkniętej klamry? Poszukaj a znajdziesz, bo nie chcę ci mieszać w kodzie i wstawiać tam gdzie nie powinna być, ale imo.
@up, wyprzedziłeś mnie ; ( Ten post edytował untorched 17.01.2012, 23:26:25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak boga kocham ja chyba ślepa jestem, bo tego nie widzę... W 44 linijce gdzie jest } else { są obydwie te klamerki... : /
-------------------- Żeby nie było, jestem kobietą. :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 6 Dołączył: 2.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W 44 linii zamykasz klamrę otwartą w 33 linii, zarazem w tej samej linii otwierasz kolejną klamrę której nie zamykasz.
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie
![]() Ja to naprawdę, analfabętką jestem, że nie umiem czytać dokładnie ![]() -------------------- Żeby nie było, jestem kobietą. :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wielkie ![]() Ja to naprawdę, analfabętką jestem, że nie umiem czytać dokładnie ![]() Nie analfabetką może, co korzystasz z nieodpowiednich narzędzi. Pobierz sobie jakiś nawet darmowy edytor kodu który ci będzie na bieżąco pokazywać błędy składni i dokładnie w której linii. Forum niestety parserem nie jest.. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 2.07.2025 - 11:04 |