![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy ktoś może mi napisać jak skorzystać ze zmiennej, która była wyliczona w pliku PHP?
Mam coś takiego : ... <html> <head> <title>Obsługa zamówienia</title> </head> <body> <?php echo "Wartość brutto całego zamówienia: ".$kwota_zamowienia_brutto."<br/>"; ?> <form action="kasa.php" method="post"> Jaką kwotę wplacasz do kasy? : <input type="text" name="kasa" size=3 maxsize=3 /> <input type="submit" value="oblicz resztę" /> <input type="hidden" value="$kwota_zamowienia_brutto" name="kwota" /> </body> </html> Jak próbuje w pliku kasa wykonać poniższy kod, to poprawne mam tylko kasa! <?php $kwota_brutto = $_POST ['kwota'] ; $kwota_zaplaty = $_POST['kasa']; echo "Kwota zaplaty:".$kwota_zaplaty."<br/>"; echo "Kwota brutto: ".$kwota; ?> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 6 Dołączył: 2.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Używaj kolorowania składni dostępnego na forum, ponieważ takiej sieczki nie da się czytać, tabulator też nie gryzie, a kod stanie się bardziej przejrzysty.
Wszystko przepisałem, pozmieniałem i u mnie działa, więc i u Ciebie powinno. W twoim kodzie próbujesz wyświetlić zmienną $kwota, której po prostu nie masz, więc nie oczekuj wyniku. Przyczepie się jeszcze do jednej linijki: Kod <input type="hidden" value="$kwota_zamowienia_brutto" name="kwota" /> W jaki sposób chcesz użyć zmiennej PHP w kodzie HTML? Pozdrawiam. Ten post edytował Wicio 17.01.2012, 23:10:47 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za uwagi , postaram się nauczyć tego kolorowania.
Teraz już rozumiem, dzięki. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki.
A może wiesz też dlaczego w edytorze PSPad nie mogę używać polskich znaków? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 2 Dołączył: 24.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W PsPad domyślnie dla kombinacji używanych do wprowadzania polskich liter są przypisane inne skróty klawiaturowe. I tak np.: Alt + l zamienia wszystkie znaczniki w kodzie html na małe litery (o ile dobrze pamietam)
![]() Wystarczy, że wejdziesz w ustawienia edytora i tam w skróty klawiaturowe i usuniesz wszystkie te, które odpowiadają za polskie litery (Alt + a, z, x, c, n, l, o, e) ![]() |
|
|
![]()
|
|
Chcę przećwiczyć działanie pętli for na przykładzie tabliczki mnożenia.
Dodatkowo chce pokolorować liczby nieparzyste na zielono, a parzyste na czerwono. Dopóki nie dostawię if to wszystko chodzi fajnie. Czy w złym miejscu wciskam tego if, amoże to błąd w html? Poproszę o wyjaśnienie jak dla przedszkolaka.
Ten post edytował newmala 18.01.2012, 17:17:42 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.06.2025 - 23:19 |