Witam,
Mam taki formularz kontaktowy, skrypt mam z internetu lekko go przerobiłem i wszystko mi działa OK. Teraz chciałem dorobic zeby tylko pierwsze trzy pola byly obowiazkowe, a pole "Informacje dodatkowe" dowolne. W tej chwili działa formularz jedynie jak wypelnie wszystkie cztery pola. Sam kombinuje juz 2 dzien, ale nie daje sobie rady. Dodam ze moja znajomosc php jest bardzo ograniczona.
Prosze o pomoc
<?php
if ((empty($_POST['kurs']) or
empty($_POST['termin']) or
empty($_POST['email']) or
empty($_POST['uwaga'])) and
!empty($_POST['submit'])) { // wyświetlamy formularz
echo "<table border='0'><form method='post'> <tr>
<td><input type='text' name='kurs' class='mass' value='".$_POST['kurs']."'></td>
</tr>
<tr>
<td><input type='text' name='termin' class='mass' value='".$_POST['termin']."'></td>
</tr>
<tr>
<td><input type='text' name='email' class='mass' value='".$_POST['email']."'></td>
</tr>
<tr>
<td><input type='text' name='uwaga' class='mass' value='".$_POST['uwaga']."'></td>
</tr>
</table>
<table border='0'>
<tr>
<td>
<p><input type='submit' name='submit' value='.' class='input1'></p>
</td>
</tr>
</table>
<tr>
<td><span style='color:#fff; font-size:13px; margin:0 0 0 4px;'>Wypełnij wszystkie pola formularza!</span></td>
<td>";
// lub w przypadku nie wypełnienia formularza do końca
</td>
</tr>
</table>";
}
elseif (empty($_POST['kurs']) or
empty($_POST['termin']) or
empty($_POST['email']) or
empty($_POST['uwaga']) and
empty($_POST['submit'])) { // wyświetlamy formularz
echo "<form action='index.php' method='post'>
<p><input type='text' name='kurs' class='mass' value='Wpisz imię i nazwisko'></input></p>
<p><input type='text' name='termin' class='mass' value='Wpisz adres e-mail'></input></p>
<p><input type='text' name='email' class='mass' value='Wpisz numer telefonu'></input></p>
<p><input type='text' name='uwaga' class='mass' value='Informacje dodatkowe'></input></p>
<table border='0'>
<tr>
<td>
<p><input type='submit' name='submit' value='.' class='input1'></input></p>
</td>
</tr>
</table></form>";
}
// sprawdzamy, czy zmienne przesłane z formularza nie są puste
elseif (!empty($_POST['kurs']) && !empty($_POST['termin']) && !empty($_POST['email'])) { // jeżeli powyższy warunek jest spełniony tworzona jest wiadomość
// zmienna $message zawiera treść wiadomości
$message = "Imię i nazwisko: $_POST[kurs]
<br>e-mail: $_POST[termin]
<br>Numer telefonu: $_POST[email]
<br>Informacje dodatkowe: $_POST[uwaga]
";
// zmienna $header zawiera przede wszystkim adres zwrotny
$header = "From: $_POST[kurs] <$_POST[email]> $from
Reply-to: $from
MIME-Version: 1.0
Content-type: text/html; charset=UTF-8";
// funkcja mail() za pomocą której wiadomość zostanie wysłana
@mail("xxx","Wiadomosc ze strony F4B","$message","$header") or
die('Nie udało się wysłać wiadomości'); // wyświetlenie komunikatu w przypadku powodzenia
echo "<div <span style='color:#fff; font-size:13px; margin:35px 0 0 3px;'>Wiadomość została wysłana poprawnie!</div>"; }
?>
Pozdrawiam
Ten post edytował fcppl 17.01.2012, 19:07:11