![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2012 Skąd: bełchatów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam problem ze skryptem wysyłającym zdjęcia na serwer i zapis nazwy itp w bazie mysql
wzystko dziala ok ale jak dodaje ten kawałek kodu
zeby akceptował tylko wysyłanie plików graficznych to wywala mi ze plik pa nieprawidowe rozszerzenie, bez tego wszystko dziala ok tylko moza przesłac kazdy plik, gdzie robie błąd? Walcze z tym od wczoraj i nic nie wychodzi. Druga sprawa jak dodac przycisk "usun" przy kazdym zdjeciu i zeby usuwał plik z serwera i wpis z bazy myqsl?
Bardzo prosze o pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
1. zrób:
i powiedz co dostajesz. 2. możesz zrobić link w stylu:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
if(($_FILES['file']['type'] != 'image/jpg')
|| ($_FILES['file']['type'] != 'image/jpeg') || ($_FILES['file']['type'] != 'image/png') || ($_FILES['file']['type'] != 'image/gif')) { Logika się kłania..... załóżmy że plik ma type=image/jpg. SUper, świetnie, sek w tym, że każdy inny || z twojego IF wyłapuje to, że jest różny od jego sprawdzania, wiec ciagle masz blad. Powinno być && a nie || -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2012 Skąd: bełchatów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
ale co Ci się na ekranie pojawia po tym print_r?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
jak wstawie pod if(($_FILES['file']['type'] != 'image/jpg')... to mam bialy ekran jak w kazdym innym miejscu to ze zly format pliku :/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 38 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czemu raz masz $_FILES['plik'] a innym razem $_FILES['file']?
A po za tym dokumentacja mówi, żeby przy sprawdzaniu typu pliku nie polegać na wartości zawartej w $_FILES['plik']['type']. Lepiej samemu napisać sobie funkcję, która sprawdzi rozszerzenie co trudne nie jest. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 3 Dołączył: 15.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy kliknięciu na button usuń przekazujesz ID zdjęcia, a następnie usuwasz na podstawie tego ID.
|
|
|
![]()
|
|
zrobiłem tak
do tego utworzyłem plik usun.php i w nim:
i nie wiem co dalej :/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 00:06 |