Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Na czym oprzeć skrypt generowania linku polecającego
Playboy
post 17.01.2012, 06:58:51
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

TUTAJ powinien być link... który zostaje automatycznie wygenerowany.
Chciałbym u siebie na stronie zrobić podobną rzecz tylko że link powinien być inny dla każdego użytkownika ( użytkownicy mają konta w bazie danych ) -i najlepiej jakby każdy użytkownik w linku miał swój login, ewentualnie jego postać np. jakoś zakodowaną czy coś....

Nie mam pojęcia jak się za to zabrać dlatego proszę o jakieś nakierowanie
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 9)
Uriziel01
post 17.01.2012, 07:24:03
Post #2

-----

No jak to jak się zabrać ?
generujesz linki (niech będzie że po nazwie użytkownika, choć ID lub kod polecający wydają się być lepsze, ale byle by było unikalne) typu http://25pln.pl/reg/username/ potem gdy przyjedzie taki request, rozdzielasz go i wyciągając dane z adresu sprawdzasz czy po `reg` jest jeszcze jakaś wartość, następnie sprawdzasz w bazie danych czy masz takiego użytkownika, jeżeli tak to wypełniasz pole od refferer'a.

p.s-Może głupio ale założyłem że piszesz OOP i masz tam dispatcher i router dzięki czemu możesz zrobić takie coś bo automatycznie trafisz do kontrolera rejestracji. Jeżeli nie masz oczywiście odpowiednie sprawdzanie dopisujesz do pliku głównego (index.php etc.).

Ten post edytował Uriziel01 17.01.2012, 07:25:47
+Quote Post
Playboy
post 17.01.2012, 18:13:51
Post #3

-----

w sumie tak dzisiaj myślałem to można by to było oprzeć na ciasteczkach ale chyba nie byłoby to zbyt bezpieczne?

Głównie chodzi mi o to żeby tutaj naliczało punkty za unikalne wejścia, czyli myślę że zapisywanie adresów IP do bazy byłoby dobrym pomysłem jak myślicie?
+Quote Post
zdemotywowany
post 17.01.2012, 20:41:48
Post #4

-----

Może losuj jakieś 10-20 znaków i przypisuj je użytkownikowi, a naliczanie no to najlepiej żeby to było IP. Chociaż jak skorzysta np. z wifi czy chociażby z internetu w komórce to trochę szkoda żeby nie naliczało.
+Quote Post
Uriziel01
post 17.01.2012, 21:49:00
Post #5

-----

Pierwsza sprawa to niezbyt rozumiem jak chciałbyś tutaj użyć ciasteczek ? Tzn. do czego dokładniej ? Bo nie widzę zastosowania w tym przypadku. Rozwiń proszę myśl `naliczało punkty za unikalne wejścia` odrobinę dokładniej i na pewno będę mógł coś doradzić.
+Quote Post
Playboy
post 17.01.2012, 23:06:22
Post #6

-----

zakładając że zrobię to na bazie danych...
tabele: użytkownicy (id,nick,hasło,wejscia), adresy(ip)

po wejsciu na strone przez: http://link/r/nick sprawdza w bazie czy istenieje takie ip, jeśli nie to zapisuje ip do bazy i jednocześnie dodaje uzytkownikowi +1 do wejscia w przeciwnym wypadku nie robi nic....
tak to chyba mniej więcej ma działać z tego co chcę osiągnąć..

Tylko jak porównać nick z linku z nickiem w bazie?
+Quote Post
Uriziel01
post 18.01.2012, 07:16:28
Post #7

-----

Po prostu przez szukanie danej wartości 'WHERE username = " . $username ". Nie ma tutaj sensu żadnej LIKE ani nic podobnego bo powodowały by kolizję nazw.
+Quote Post
Playboy
post 18.01.2012, 16:01:19
Post #8

-----

tzn. źle sformułowałem pytanie: jak rozdzielić adres z którego dany internauta wchodzi na części gdzie będę mógł porównać nick w bazie...
czyli http://link/r/nick rozdzielić na link,r,nick który z kolei mogę porównać z tym w bazie i jeśli go nie będzie to zaproponować rejestrację
+Quote Post
nospor
post 18.01.2012, 16:20:50
Post #9

Grupa: Moderatorzy

To co podał ci Uriziel01 to tzw. ładny link. Skoro zadałeś to pytanie, znaczy że ni wząb nie wiesz co to takiego. W takim razie niech twój link wygląda tak:
http://mojastrona.pl/index.php?nick=jakisnick
to już chyba umiesz rozebrać? Wszystko co cię interesuje jest w $_GET.

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
GameMaker
post 18.01.2012, 17:06:05
Post #10

-----

Kiedyś takie coś robiłem to oparłem to na osobnym pliku.

Get'em wprowadzany było id polecającego , filtrowałem zawarość geta i sprawdzałem w bazie czy takie id istnieje , potem nadawałem cookies ważnym przez 30 dni , następnie było przekierowanie na rejestracje. W rejestracji sprawdzanie zawartosci cookies (nie zapominamy o filtrowaniu) i sprawdzanie czy id jest w bazie. Adekwatnie do wyniku dodawany był polecony i profity lub nie , warto jeszcze sprawdzać IP , bo ktoś może oszukiwać.

--------------------
Movie CMS v 0.1 - Postęp 37 45 49 53 69 %
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:42